Akqa.Andelskassen.Core.Entities.Models.PublishedContentModels.ArticlePage.

Erhverv

Når jeg går på pension, vil jeg…

2 min

12.10.2023

Er du lige nu optaget af at udvikle din virksomhed og få den daglige drift til at køre, er seniorlivet måske ikke det, du tænker mest på. Men har du polstret dig til eventuelle dårlige år, er det en god idé at lægge en plan, så din seniortilværelse kan byde på det, du drømmer om.

30 %-ordningen er en fleksibel mulighed for, at selvstændige kan indbetale til pensionen. Du kan indbetale op til 30 % af overskuddet i din virksomhed på en livrente, også kendt som livslang pensionsordning, og få fuld fradragsret. 

Lad mig komme med et eksempel.

Gitte Petersen er selvstændig dyrlæge. Hun har bygget sin virksomhed op fra bunden og har i dag en sund og likvid virksomhed og ønsker inden for få år at gå på pension. De seneste mange år har Gitte indbetalt til en livslang pensionsordning via den såkaldte 30 %-ordning. Nogle år et større beløb end andre, alt efter overskuddet i virksomheden. 30 %-ordningen giver hende en sikkerhed for et pensionsliv, hvor hun har flere midler end de offentlige ydelser. Det skyldes, at et overskud enten skal beskattes i det år, det er optjent (ofte topskat), eller skubbes til senere udbetaling og potentielt høj skat i de efterfølgende år. 

Ved at indbetale til livslang pension opnår Gitte den fordel, at udbetalingen ofte vil ske til lavere beskatning, da indkomsten som pensionist typisk ikke er lige så høj, som da hun var selvstændig erhvervsdrivende. Skulle det ulykkelige ske, at Gitte dør i en tidlig alder, får familien udbetalt hendes pension.

Gitte Petersens historie er et tænkt eksempel, men den er også et billede på det modsatte af, hvad jeg ofte oplever. Jeg ser nemlig ofte, at selvstændige fokuserer så meget på deres virksomhed, at de glemmer at tænke på deres fremtid og livet som pensionist– eller tænker, at den ligger så langt ude i fremtiden, at de kan vente nogle år endnu med at kigge i retning af en pensionsordning.

Jeg oplever også, at mange selvstændige håber at kunne sælge deres livsværk til en høj værdi og på den måde ser virksomheden som deres pensionsordning. Men vi må se i øjnene, at DU er din virksomhed, og det kan være rigtig svært at sælge den værdi, du har, når du vil gå på pension.

Det er ikke kun selvstændige med en personligt ejet virksomhed, der skal tænke på pension. Er du selvstændig i selskabsform, er udfordringen med værdisætning den samme. Dog er regelsættet anderledes og mere fleksibelt, fordi du ikke i samme omfang er begrænset af maks. 30 % af årets overskud. 

Min anbefaling er, at du i god tid får undersøgt mulighederne og får talt med din revisor og afklaret, om du skal indbetale en del af dit overskud på din pensionsopsparing, uanset om det er en personligt ejet virksomhed eller selskabsform.

Mit bedste råd til dig er at huske på, at der er et liv efter arbejdslivet.

30 %-ordningen kort og godt

  • 30 %-ordningen er fleksibel og kan tilpasses dig og din virksomhed
  • Du har en større økonomisk sikkerhed den dag, din virksomhed ikke er dit levebrød
  • Pensionsmidler er sikret dine efterladte, hvis du dør
  • Pensionsmidler er kreditorbeskyttet
  • Indskuddet til opsparingen er låst, indtil du går på pension, og du kan derfor ikke benytte pengene i virksomhedens drift. Men har du en sund og likvid virksomhed, kan der være gode fordele ved at betale indskud til pensionen

 

2 min

12.10.2023

Du er virksomheden, og det kan være rigtig svært at sælge den værdi, du har, når du vil gå på pension.”

Group 125

Jacob Outzen

Pensionsspecialist i Andelskassen

Fra os til dig

Artikler om aktuelle emner