Nationalbanken udfaser 1.000 kr. sedlen

Nationalbanken har besluttet, at 1.000 kr. sedlen ikke er gyldig efter 31. maj 2025. Derudover bliver sedler af ældre dato udfaset.

Hvad skal jeg gøre med mine 1.000 kr. sedler?

Har du 1.000 kr. sedler, du vil sætte ind på din konto i Andelskassen, kan du gøre det i en række kontantautomater over hele landet.

Kan jeg betale med 1.000 kr. sedler i butikker?

Butikker er forpligtede til at tage imod alle gyldige pengesedler som betaling frem til den 31. maj 2025.

Må jeg beholde mine 1.000 kr. sedler?

Du er velkommen til at beholde 1000 kr. sedlen som samleobjekt. Du skal blot være opmærksom på, at de efter 31. maj 2025 er ugyldige som betalingsmiddel.

Vigtigt at vide

Som kunde i Andelskassen kan du max. indsætte 30.000 kr. om året i kontantautomater.

Vær opmærksom på, at der er grænser for, hvor stort et beløb de enkelte automater kan tage imod. Du kan se et kort over kontantautomater i Danmark. Klik på markeringerne med tallene i midten, og se, hvor der er mulighed for indbetaling her: Nokas Kontanten

Har du behov for at indsætte mere end 30.000 kr. i løbet af et år, eller giver det dig udfordringer at indbetale 1.000 kr. sedler eller andre sedler af ældre dato i kontantautomaterne, beder vi dig ringe eller skrive til det rådgivningscenter, hvor du har din konto i Andelskassen.

Vær opmærksom på, at hvidvaskreglerne kræver, at du skal kunne dokumentere, at du har fået dine kontanter på lovlig vis. Kan du ikke det, kan du blive nægtet at indsætte pengene på din konto. Det gælder også, når du indsætter penge i kontantautomater. 

For butikker og andre erhvervsdrivende gør kontantforbuddet, at man ikke må modtage kontante betalinger på 15.000 kr. eller derover. Det gælder, uanset om du betaler beløbet på én gang eller i rater. Overtrædelse af kontantforbuddet medfører bøde for butikken. 

Hvis du har spørgsmål, kan du - både som privatkunde og erhvervskunde - ringe eller skrive til det rådgivningscenter, hvor du har din konto i Andelskassen.

Pas på svindlere

Vær opmærksom på, at svindlerne måske vil forsøge at få dig til at udlevere dine kontanter, fx ved at sige at de kommer fra Nationalbanken eller din bank.

Vær også opmærksom på, hvis andre beder dig om at veksle eller indsætte penge for dem. Du risikerer at fungere som muldyr og medvirke til alvorlig økonomisk kriminalitet.

Hvidvaskregler

Politiet vurderer, at 1.000 kr. sedlen i højere grad end andre sedler bliver anvendt til økonomisk kriminalitet af forskellig karakter. 

Både som privatperson og butiksdrivende skal du være opmærksom på, at personer, som står bag den økonomiske kriminalitet, i høj grad vil undgå at komme i bankernes søgelys. De vil derfor forsøge at omveksle eller skille sig af med 1.000 kr. sedler på anden vis fx i butikker, eller hvis du som privatperson sælger ure, møbler, bil eller andet privat.

Der er ikke nogen grænse for, hvor meget du må tage imod i kontantbetaling som privatperson. Du skal dog være opmærksom på, at du både som privatperson og forretningsdrivende kan blive mellemled mellem kriminelle og bankerne.

Vigtigt

Det er en mulighed, at vi kommer til at se flere 1.000 kr. sedler som betaling. Der er derfor flere ting, du skal være opmærksom på – både som forretningsdrivende og privatperson. 

Butikker er forpligtede til at tage imod alle gyldige pengesedler som betaling frem til den 31. maj 2025. Det kan dog være vanskeligt både som butiks- og erhvervsdrivende og privatperson at genkende de ældre sedler.

Ofte stillede spørgsmål

Hvornår er sidste chance for at bruge eller indsætte 1.000 kr. sedlerne på min konto?

Frem til 31. maj 2025 kan du 
•    Bruge sedlerne som normalt i butikker
•    Bruge sedlerne, når du handler privat
•    Indsætte dem på din konto

Fra 1. juni 2025 til 31. maj 2026 kan du indsætte 1.000 kr. sedler og andre ældre sedler på din konto via Nationalbankens indleveringssteder. Nærmere information kommer i løbet af 2024.

Kan jeg veksle mine pengesedler anonymt?

Ved kontakt til Andelskassen vil du ikke være anonym, da vi skal følge hvidvaskreglerne.

Kan jeg betale med alle ældre sedler indtil den 31. maj 2025?

Ældre sedler er i udgangspunktet lovlig som betaling indtil 31. maj 2025. Du kan dog opleve, at nogle butikker, erhvervsdrivende og privatpersoner ikke kan genkende de ældre sedler og derfor af praktiske årsager ikke vil tage imod sedlen. Hvis du ikke kan bruge dine ældre sedler i detailhandlen, kan du kontakte Andelskassen og blive guidet til, hvordan du sætter dem ind på din konto. 

Må jeg beholde nogle af de ældre sedler, hvis jeg gerne vil?

Du er velkommen til at beholde 1.000 kr. sedler og andre ældre sedler som samleobjekt. Du skal dog være opmærksom på, at sedlerne er ugyldige efter den 31. maj 2025.

Hvad nu, hvis jeg ikke når at indlevere pengesedler, der bliver ugyldige?

Det bliver muligt at indlevere de pengesedler, der bliver ugyldige som betalingsmiddel, til Nationalbankens indleveringssteder. Den mulighed forventes at blive klar i slutningen af 2024 og vil fortsætte i et år, efter sedlerne er blevet ugyldige 31. maj 2025. Der kommer mere information om dette i løbet af 2024. 

Fremtidens kontanter

Du kan finde meget mere information om fremtidens kontanter, hvilke sedler der bliver ugyldige, frister mv. hos Nationalbanken.

Nyheder

Nyheder fra Andelskassen