Privat

Tegn en lønsikring efter dit behov

2 min

03.03.2023

At blive arbejdsløs eller gå konkurs med sin virksomhed kan være en stor udfordring. Usikkerhed om økonomi, hvornår man kommer i arbejde igen, og hvordan det skal gå, når man er uden job, fylder hos mange. Her kan en lønsikring være en mulighed for at give ro i maven og tryghed for familien.

Vi lever i en turbulent tid, hvor mange er usikre på, om de på et tidspunkt bliver sendt ud i arbejdsløshed. Det skyldes ikke mindst coronapandemien og nu energikrise, høj inflation og mulig recession. Selvom arbejdsløsheden er lav og i øjeblikket under 3 % af den samlede arbejdsstyrke, så er antallet af virksomhedskonkurser samtidig steget med 20 % siden december 2022.

Med en lønsikring får du ro på økonomien, og tal fra brancheorganisationen Forsikring & Pension viser, at godt 400.000 danskere har en lønsikring, også kaldet en arbejdsløshedsforsikring.  

En lønsikring er et supplement til dine dagpenge ved ledighed, hvis du er medlem af en a-kasse. Du kan vælge at være dækket helt op til 80-90 % af din tidligere løn. Er du ikke medlem af en a-kasse, er det muligt at tegne en lønsikring hos nogle forsikringsselskaber. Du skal dog være opmærksom på, at lønsikringen så vil være væsentligt dyrere, og der vil typisk være specifikke krav til din alder, ansættelse og uddannelsesniveau.

Med en lønsikring følger en række fordele. Først og fremmest er du dækket, hvis du bliver ufrivilligt arbejdsløs. Du er også typisk dækket, hvis du bliver ufrivilligt arbejdsløs på grund af sygdom eller ulykke. I mange lønsikringer er det også inkluderet, at du bliver tilbudt jobrådgivning, så du kan få hjælp til at komme hurtigt tilbage i job. Har du dine andre forsikringer hos samme forsikringsselskab som din lønsikring, kan det også være, du bliver fritaget for at betale for dine forsikringer under den periode, du får udbetaling fra din lønsikring.

Er du selvstændig og bliver ramt af betalingsstandsning, konkurs, tvangsauktion eller må lukke din virksomhed på grund af sygdom, kan det også være, din lønsikring dækker.

Forsikring ud fra behov

Fra min tid i forsikringsbranchen talte jeg med mange mennesker, der fejlagtigt troede, at de skulle forsikre 80-90 % af deres løn. Det behøver man slet ikke, og du kan forsikre dig fra 1.000 kr. og op til omkring 30.000 kr. Du skal med andre ord forsikre dig for det, du og din familie har behov for.

Det kan derfor være en god idé at spørge dig selv: Hvad er vigtigt for mig og min familie, hvis jeg mister mit job? Måske er det økonomisk tryghed eller hjælp til at komme hurtigt i arbejde igen, der er svaret. Her kan en lønsikring være en god hjælp. For udover de faste udgifter til mad, hus, bil osv. hvad er så egentlig vigtigt? Er det vigtigt at have økonomisk overskud til lommepenge, weekendtur til Lalandia eller at købe nyt træningsudstyr -eller er det OK at undvære nogle af de ting i en periode, hvis du pludselig står uden job?

Når du skal vælge en lønsikring, kan det altså ikke blot betale sig at undersøge markedet, så du får et overblik over dine forskellige muligheder, og hvordan du er dækket. Du skal også gøre op med dig selv, hvad dit forsikringsbehov er.

2 min

03.03.2023

Det kan derfor være en god idé at spørge dig selv: Hvad er vigtigt for mig og min familie, hvis jeg mister mit job?

Group 125

Louise Friis Bregendahl

forretningskonsulent i Andelskassen

Fra os til dig

Artikler om aktuelle emner