Akqa.Andelskassen.Core.Entities.Models.PublishedContentModels.ArticlePage.

Investor

Aktier: Er du også i tvivl?

2 min

24.11.2022

Inflation, krigen i Ukraine og Corona, der stadig rumsterer i Kina samt risikoen for recession påvirker aktier verden over. Det skaber tvivl. Skal jeg investere, skal jeg ændre min investeringer, eller skal jeg vente?

Der er ingen tvivl. Tiden er turbulent, og flere usikkerhedsfaktorer lurer. Rentestigninger og inflationens højere priser bremser væksten, fordi virksomheder og forbrugere har et mindre økonomisk råderum. Det har vi i mange år ikke været vant til, og det skaber helt forståeligt en generel usikkerhed

Derfor bevæger aktiemarkedet sig
Efter en tid, hvor aktierne globalt er faldet 10 %, og de danske aktier er faldet med 15 %, ser vi i skrivende stund, at aktiemarkedet bevæger sig i en positiv retning. Det skyldes, at der trods turbulensen er investorer, der har forhåbninger om, at vi går lysere tider i møde, og aktier agerer altid ud fra forventninger til, hvad der sker om 6-12 måneder. I flere måneder har forventningen været, at 2023 bliver præget af recession med en negativ økonomisk vækst, og det er det, der har sendt aktierne mod bunden. En forsigtig optimisme sender kurserne op ad. Det kan hurtigt ændre sig, og ingen ved, om vi får en kort eller lang recession. Er den kort, kan vi godt have set bunden af aktiemarkedet. Er den lang, kan der komme flere sorte svaner i form af nye kriser.

En afgørende forskel fra finanskrisen i 2008 er dog, at til trods for, at virksomheder og forbrugere er pressede på deres økonomiske råderum, så står både virksomheder og forbrugere stærkere end nogensinde. Forbrugerne har aldrig været rigere, forbruget er fortsat ok, virksomhederne har aldrig været bedre på deres balancer, og arbejdsløsheden er lav.

Gå ikke i panik
At vi er godt polstrede kan forekomme som en ringe trøst, når vi ikke ved, hvad vi ser ind i. Derfor er det også naturligt, at der opstår spørgsmål som: Falder kurserne yderligere, og skal jeg skynde mig at sælge de aktier, jeg har købt? Og gør de lave kurser, at det er godt tidspunkt at bevæge sig ind på aktiemarkedet, hvis jeg aldrig har købt aktier før?

Det findes der ikke ét enkelt svar på, men det gode råd er – undgå at gå i panik, hav en investeringsprofil med en lang tidshorisont, som du er tro mod og få dine investeringer serviceret flere gange årligt. På den måde kan du bedre have ro i maven, når aktiemarkedet forandrer sig.

Få lavet en god investeringsstrategi
Med en investeringsstrategi er du sikret, at du har en plan, hvor der er taget højde for din tidshorisont, din risiko, din økonomi og dine bæredygtighedspræferencer. Får du serviceret dine investeringer, er du sikret, at de ikke alene matcher den profil, du har valgt, men også din livssituation, dine drømme og det sted, du er i dit arbejdsliv. Har du haft aktier i flere år, kan det være, at andelen af fx aktier og obligationer ikke helt ser ud, som det du i udgangspunktet havde valgt i din investeringsprofil og derfor bør tilpasses.

Fem gode råd til at komme godt i gang
Har du overvejet at købe aktier, og er du ikke kommet i gang, oplever du måske ikke lige nu den store motivation til at investere. Det er dog stadig sådan, at hvis du investerer med en lang tidshorisont, er det fortsat en bedre måde at forvalte dine penge på end at have dem stående på en konto. Husk at tiden slår timing. Vil du gerne godt i gang er her fem gode råd:

  • Start forsigtigt og se, hvordan dine investeringer udvikler sig
  • Få lavet en investeringsstrategi – og vær tro mod den
  • Investér med en lang tidshorisont, så dine investeringer ikke bliver så påvirket, når aktiekurserne går ned
  • Spred din investering mellem både danske og udenlandske aktier
  • Hvis du vil køre sikkert i din bil, får du den serviceret. Gør det samme med dine investeringer flere gange årligt.

 

2 min

24.11.2022

Det gode råd er – undgå at gå i panik, hav en investeringsprofil med en lang tidshorisont, som du er tro mod og få dine investeringer serviceret flere gange årligt.

Group 125

Robert Krogh Lauridsen

Afdelingsdirektør i Formue og Investering

Fra os til dig

Artikler om aktuelle emner