Akqa.Andelskassen.Core.Entities.Models.PublishedContentModels.ArticlePage.

Privat

Start tidligt med at spare op til din pensionstilværelse

Klumme

2 min

23.06.2022

Din pension skal sikre, at du har penge til at leve for, når du bliver pensionist. Jo før du begynder at spare op, jo længere tid får du renter af pengene. Det giver flere penge som pensionist.

Pensionsalderen ligger for mange langt ude i fremtiden, og det kan ofte være svært at forestille sig, hvordan man ønsker at leve som pensionist.

Alligevel kan det være værd at tænke over, om du forholdsvis tidligt i dit voksne liv kan begynde at sætte blot et mindre beløb til side til en pensionsopsparing. Dit 70-årige jeg vil takke dit 30-årige jeg mange gange for at være så forudseende. Faktisk kan det vise sig at være en fordel hele vejen op gennem dit arbejdsliv. Samlet set behøver du nemlig ikke sætte så meget af til pensionsopsparing, hvis du begynder tidligt, som hvis du venter til senere i livet.

Lad mig komme med to eksempler.

Karen på 30 år vælger at sætte 500 kr. om måneden til side til sin pensionsopsparing. Det bliver 6.000 kr. om året. Det fortsætter hun med at gøre, indtil hun bliver 39 år. Altså i ti år i alt. Over de ti år bliver det til en indbetaling på i alt 60.000 kr.

Pengene placeres i en pulje med værdipapirer med høj risiko, hvilket indebærer, at 65 procent af papirerne er aktier, og i vi forudsætter, at det giver 2,75 procent i rente om året efter pensionsafkastskat og omkostninger. Karen lader opsparingen stå, til hun bliver 70 år, og til den tid vil opsparingen være vokset til næsten 162.000 kr.

Thomas begynder først sin pensionsopsparing som 50-årig. Han sætter også 500 kr. om måneden til side til pensionen, og igen bliver det 6.000 kr. om året. Det bliver han ved med helt frem til, at han bliver 69 år. Altså i 20 år i alt, og i alt bliver det til en indbetaling på 120.000 kr. Igen placeres pengene i en pulje med 65 procent aktier, og igen regner vi med et afkast på 2,75 procent om året efter pensionsafkastskat og omkostninger. Thomas begynder også at få pensionen udbetalt som 70-årig, og på det tidspunkt er hans opsparing vokset til lidt over 165.000 kr. Altså kun lidt under 4.000 kr. mere end Karen opsparing på trods af, at Thomas har brugt dobbelt så meget på opsparingen.

Det skal dog understreges, at der er stor forskel på, hvordan den økonomiske situation er for forskellige mennesker, og at det, der er fornuftigt for nogen, ikke nødvendigvis er det for andre. Samtidig skal det også stå klart, at 500 kr. pr. måned langt fra er nok til en korrekt pensionsopsparing, men eksemplerne viser, hvor stor betydning det kan have at starte pensionsopsparingen tidligt.

Det er aldrig for sent at komme i gang med at spare op til sin pension. Selv om du ikke kommer i gang som helt ung, kan det stadig være nødvendigt at spare op på en individuel pensionsopsparing, hvis du vil kunne leve det liv, du drømmer om som pensionist. Det er derfor en god idé at gå i dialog med din bankrådgiver eller pensionsrådgiver, som kan rådgive dig om, hvad der er fornuftigt i lige præcis din situation.

Klumme

2 min

23.06.2022

Dit 70-årige jeg vil takke dit 30-årige jeg mange gange for at være så forudseende.

Group 125

Jacob Outzen

Pensionsspecialist

Fra os til dig

Artikler om aktuelle emner