Privat

Spar på varmeregningen

Klumme

2 min

07.07.2022

Klumme

2 min

07.07.2022

Har du ligesom mange andre oplevet, at udgifterne til at varme boligen op nærmest er eksploderet? Så kan det være værd at overveje at energirenovere boligen, og du gør både noget godt for klimaet, din bolig og din pengepung.

Mange har oplevet, at det er blevet betydeligt dyrere end tidligere at varme deres bolig op. Er du en af dem, kan det være en god idé at se på, om du kan lave ændringer i boligen, der gør, at der skal bruges mindre energi eller en anden energikilde til at varme boligen op. Det kan for eksempel være at skifte vinduerne, efterisolere eller at skifte til en mere energibesparende opvarmningskilde.

Derved kan du også sikre, at der ledes mindre CO2 ud i naturen, og det gør din bolig mere klimavenlig. Det kan også betyde, at mindre træk, fugt og støv giver et sundere indeklima for dig og din familie. Endelig ser mange boligkøbere på, hvor stor varmeregningen er, og hvordan boligen i det hele taget er energimæssigt, når de leder efter en ny bolig. Det betyder derfor også noget for prisen på boligen. Alt i alt er der altså mange fordele ved at energirenovere din bolig.

Det er naturligvis forskelligt fra bolig til bolig, om det kan betale sig at energirenovere, og hvilken form for renoveringer det er klogt at give sig i kast med. Det vil dog altid være klogt at tænke en ekstra gang over, om du skal energirenovere, hvis:

• Du lige har købt bolig eller står over for at skulle sælge boligen
• Du planlægger at bygge om
• Du skal skifte tag, døre eller vinduer
• Du renoverer køkkenet eller badeværelset
• Varmeanlægget skal udskiftes

Brug Energiberegneren og få et energitjek

Et godt første skridt til at finde ud af, om der er noget, du kan gøre for at forbedre din bolig på energiområdet, kan være at bruge energiberegneren. Den er meget enkel at bruge. Du indtaster blot din adresse og tjekker, om de oplysninger, der kommer frem, er korrekte. Herefter får du en række forslag til forbedringer og en vejledende beregning af, hvor meget du kan spare ved at få udført de forskellige forbedringer.

Energiberegneren stammer fra Totalkredit, som Andelskassen arbejder sammen med på realkreditområdet. Hvis du har et Totalkreditlån i din bolig, er det også muligt, du kan få rabat på et Totalkredit Energitjek. Her gennemgår en energikonsulent boligen og giver dig et overblik over, hvad du kan gøre for at sænke energiforbruget i boligen. Du kan tale med din rådgiver i Andelskassen om muligheden for at få et energitjek.

Kan jeg få tilskud?

Der er forskellige muligheder for at få tilskud til projekter, der sparer energi i din bolig. Det kan eventuelt være gennem Energistyrelsen. Det kan du læse mere om på hjemmesiden Sparenergi.dk.

Hvis du har lån i boligen fra Totalkredit, er der også mulighed for, at du kan få et tilskud på 10.000 kr. til at skifte dit olie- eller gasfyr ud med en varmepumpe. Også det kan du tale med din rådgiver i Andelskassen om.

Hvordan får jeg forbedringerne finansieret?

I det hele taget kan det være en god idé at tale med rådgiveren om, hvordan du får finansieret eventuelle energiforbedringer. Afhængigt af, hvor store forbedringer der er tale om og din økonomi, kan det enten være gennem et tillægslån i boligen eller gennem et lån fra Andelskassen, eventuelt vores Klima BOLIG-lån.

Alt i alt er der altså mange fordele ved at energirenovere din bolig.

Group 125

Lene Dokkedal

Boligkonsulent

Fra os til dig

Artikler om aktuelle emner