Akqa.Andelskassen.Core.Entities.Models.PublishedContentModels.NewsArticlePage.

Privat

Hvad betyder ændringerne i boligskatten for dig?

2 min

22.11.2023

Fra årsskiftet bliver boligejere opkrævet boligskatten via forskuds- og årsopgørelsen. Hvad betyder det i praksis? Hvordan hænger det sammen med den skatterabat, nogle boligejere får? Og hvordan er der sammenhæng mellem de nye ejendomsvurderinger og boligskatten?

Er du boligejer, betaler du to typer skat af din ejendom. Ejendomsværdiskat som er en procentdel af ejendommens værdi, og grundskyld (ejendomsskat) som er en promille af grundværdien. Tidligere har grundskylden været opkrævet af kommunen to gange årligt, men fra årsskiftet vil den, ligesom ejendomsværdiskatten, blive opkrævet via din årsopgørelse. 

Det betyder, at du fremover får mindre udbetalt hver måned, fordi de penge går direkte til boligskatten – til gengæld slipper du for den halvårlige betaling.

”Egentlig betyder det blot, at hele din boligskat nu betales løbende via skatten. Boligskatten bliver på den måde mere overskuelig, men økonomisk er der ingen ændringer – du får samlet set hverken mere eller mindre ud af det. Det er kun måden, boligskatten opkræves på, som er anderledes,” forklarer boligspecialist i Andelskassen, Lene Dokkedal. 

Ny årsopgørelse

Har du tidligere afsat et beløb på din budgetkonto til betalingen af grundskyld, skal det derfor fra årsskiftet justeres til. Dog vil betaling til renovation, rottebekæmpelse mv. fortsat skulle betales til kommunen – det er kun grundskylden, som flyttes til skattebetalingen. 

Din forskudsopgørelse for 2024 vil dermed se anderledes ud, hvis du ejer et hus, en ejerlejlighed eller et sommerhus.

¬”Boligskatten vil være indregnet i din trækprocent, men er din indkomst ikke ændret, vil du samlet set ikke have hverken flere eller færre penge imellem hænderne – i hvert fald ikke på grund af måden boligskatten opkræves på,” siger Lene Dokkedal. 

Højere ejendomsvurderinger – men nedsatte skattesatser

Men hvordan er det så med de nye ejendomsvurderinger, som for manges vedkommende er steget – og som – selv om de blot er foreløbige – har skabt en del røre og usikkerhed bland boligejere? Sagen er, at samtidig med at værdien af din bolig stiger, så nedsættes satserne for både grundskyld og ejendomsværdiskat – og derfor vil du skulle betale det samme eller måske endda mindre i boligskat. Samtidig bliver der ud fra et forsigtighedsprincip fratrukket 20 % af ejendomsvurderingen, inden den nye boligskat beregnes.

Stigning i boligskat udlignes af skatterabat

For omkring 20 % af boligejerne vil en højere boligskat dog være en realitet. Som kompensation herfor er der indført skatterabat, som skal sikre, at boligejerne ikke skal betale mere i boligskat i 2024, end de gjorde i 2023. 

Men hvem er det så, der får skatterabat? Ejer du en ejerlejlighed, vil din grundskyld sandsynligvis stige markant, og du vil derfor opnå skatterabat. Er du husejer, er sandsynligheden for skatterabat ikke så stor – kun i 16 ud af 98 kommuner stiger grundskylden nok til at opnå skatterabat. Det samme gælder sommerhuse – her vil stigningen i boligskat også være så begrænset, at kun få vil opnå skatterabat. 

Tanken med skatterabatten er altså, at de, som stiger i boligskat, får en skatterabat, som vil udligne beløbet.

Er du i tvivl om, hvad ændringerne i boligskatten betyder for dig, og hvordan de nye regler påvirker din økonomi, så gå ind på Vurderingsportalen og slå din bolig op. Her kan du både se, hvilke områder der rammes af stigende boligskat, og specifikt hvad der er gældende for din bolig.

2 min

22.11.2023

Skal du købe ny bolig? Eller bygger du om? Så skynd dig! 

Står du over for at skulle købe eller sælge bolig, eller er du ved at bygge til eller renovere, har ændringerne i boligskatten en række følger, som er værd at være opmærksom på.

  • Overvejer du at købe bolig i et område, hvor boligskatten stiger, kan du overveje at speede processen op. Du opnår kun skatterabat, hvis du overtager din nye bolig inden årsskiftet. Det er ikke nok at have indgået handlen – boligen skal være overdraget til dig. Vær dog opmærksom på, om det bedst kan betale sig at spare denne boligskat kontra en eventuel dobbelt boligudgift i perioden. 
  • Står du midt i en renovering eller ombygning, er det med at blive færdig. For at opnå en eventuel skatterabat skal du have færdigmeldt dit byggeri til kommunen inden årsskiftet.
  • Skatterabat gives til dem, som ejer boligen ved udgangen af 2023, så sælger du først i 2024 (eller senere), frafalder rabatten for køber – medmindre du sælger til ægtefælle eller registreret partner. Vær som sælger opmærksom på, at dette forhold kan påvirke salgsprisen negativt.

Skatterabatten følger ikke fremadrettet stigende ejendomsværdi

Fremadrettet kommer der nye ejendomsvurderinger hvert andet år. Stiger din bolig i værdi, får du ikke skatterabat på denne stigning. ”Indefrysningsordningen” giver dig mulighed for at indfryse eventuelle stigninger i både ejendomsværdiskat og grundskyld – dog er ordningen ikke længere rentefri.

Nyheder

Nyheder fra Andelskassen