Et godt råd til SMV'er - fravælg ikke firmapension

Firmapension.jpg

I gør de ansatte og jer selv en bjørnetjeneste, hvis I fravælger firmapension.

Af Jacob Outzen, pensionsspecialist 

Sig ordet ”firmapension”. Indrømmet, det lyder lidt støvet og kedeligt, men det gør det ikke mindre vigtigt for dig og din virksomhed. De store virksomheder plejer at have styr på deres pensionsløsning – men der er stadig mange SMV’er, der kan have gavn af at sikre både medarbejdere og virksomhed med en fleksibel pensionsordning, som i modsætning til tidligere kan gælde helt ned til én medarbejder.

Jeg har arbejdet med pensionsordninger i mange år, og min erfaring fortæller mig, at det ofte handler om en misforståelse fra virksomhedsejers side, når man som lille virksomhed fravælger at tilbyde medarbejderne en firmapensionsaftale. Man er måske startet som en énmandsvirksomhed og er nu vokset til en håndfuld ansatte. Ejeren ønsker ikke at fremstå formynderisk og vil ikke bestemme, hvilken pensionsordning medarbejderne skal have. Hellere bare betale de ansattes løn, så kan de selv gå ud og shoppe den private ordning, de ønsker. Men her gør du dine medarbejdere og din virksomhed en bjørnetjeneste, for en privat pensionsordning kan slet ikke matche en firmaordning, hvor man køber ind i en fælles rammeaftale. Vilkårene er ganske enkelt bedre i en firmapension vs. en privat pension. Samtidig er det nemt at komme ind i en firmapensionsordning, hvor mange bliver blokeret på grund af helbredsoplysninger i en privat ordning.

Et andet argument for at fravælge en firmapensionsordning, som jeg ofte har hørt, er, at det er et stift og ufleksibelt system. Det var korrekt engang – men det er det ikke længere. Inden for de senere år har der været en enorm udvikling på firmapensionsområdet. Både hvad angår forsikringssammensætning, opsparingsniveau og typer af investeringer, som du kan kaste dine pensionskroner efter. I dag er der stor fleksibilitet - fx hvis du ønsker at lade din opsparing gro inden for grønne investeringer.

Når det gælder samspillet med offentlige ydelser, så har en firmapension også en række fordele. Samspilsreglerne har flyttet sig meget over de senere år, og her er firmapensionsordningerne fulgt med. Hermed er der også bundlinje i det for virksomheden, da du som arbejdsgiver med firmapensionsordning modtager refusion for langvarigt sygemeldte medarbejdere. På den måde kan virksomheden være med til at udvise socialt ansvar og måske skubbe en eventuel fyring, uden det går ud over virksomhedens økonomi.

Hvis din virksomhed er i markedet for at rekruttere unge mennesker, så oplever jeg i stigende grad, at en god pensionsordning er et krav i forhold til lønpakke. Heldigvis står virksomhederne langt bedre i dag end tidligere, når de skal ud og finde en firmapensionsordning. Konkurrencen er benhård, og hvor det tidligere var vanskeligt at skifte mellem udbyderne, og der helst skulle være mindst 10 ansatte i virksomheden, så er det i dag nemt at skifte eller etablere firmapension, og det er muligt at finde fleksible ordninger for helt ned til et CVR-nummer med én enkelt ansat.

Med andre ord – støvet er vasket af firmapensionerne, så du kan godt komme i gang.  

Log på netbank

Netbank PRIVAT Netbank ERHVERV
For dig med MitID:

Log på netbank

MitID Privat MitID Erhverv