Investor

Krisen og manglen på den økonomiske krystalkugle

2 min

24.01.2023

2 min

24.01.2023

Der hersker ingen tvivl. 2022 var et dårligt investeringsår, og krystalkuglen, der fortæller, hvordan du skal investere i 2023, findes ikke. Trods det er der hjælp at hente. Retter jeg blikket fremad, er der lys forude.

Måske lyttede du til dronningens og statsministerens nytårstaler. Helt naturligt var der fokus på krigen i Ukraine, inflation og stigende arbejdsløshed. Alt sammen noget, der skaber usikkerhed – også på aktiemarkedet. Derfor må vi have en ydmyg tilgang til 2023. For mens renter, inflation og arbejdsløshed er opadgående, er boligpriserne nedadgående. Vores forbrug er styret af følelser, så ikke blot inflationen men også usikkerheden gør, at vi holder igen. Det vil give udslag i virksomheders indtjening, som vi må forvente vil falde. Også det påvirker aktiekurserne.

Allerede i 2022 fik de forbrugsrelaterede aktier et ordentligt hak nedad. Det gik ud over fx dyre biler, ure og smykker. Det skete, fordi markedet forventede, at der kom en opbremsning. I 2023 står ejendomsmarkedet for skud, men hvad er forventningerne ellers til 2023?

Med de optimistiske briller på og blikket rettet mod øst er det positivt, at den kinesiske økonomi er ved at lukke op efter en hård tid med corona. Kigger vi derimod mod vest til USA, er det knapt så positivt, fordi man forventer, at den amerikanske økonomi vil blive ramt, fordi renten, der allerede er steget meget, vil stige yderligere. Det amerikanske arbejdsmarked er dog stadig ekstremt stærkt, og arbejdsløsheden er endnu ikke steget. Amerikanernes forbrug ligger derfor på et forholdsvist pænt niveau, og de forventer en hurtig og mild økonomisk tilbagegang, som de kommer igennem med skinnet på næsen. Midt imellem ligger Europa, hvor både krig og energipriser spiller ind og vil påvirke aktiemarkedet.

Optimisme at spore

Til trods for, at betragtningerne omkring Kina, USA og Europa udelukkende er gisninger, forventninger og formodninger, er det muligt at komme med anbefalinger.

Allerførst. Du skal ikke skynde dig at sælge dine aktier, fordi de lave kurser vil give tab. Hav i stedet is i maven og vent på bedre tider. Men er det så en god idé at investere? Det korte svar er ja. Det er der flere grunde til. For det første viser al historik, at det på lang sigt giver mere at investere end at have penge stående på en konto. For det andet er kurser på både aktier og obligationer noget lavere nu end for et år siden.

Der er dog flere forhold, du skal være opmærksom på. Hvor anbefalingen for 2022 var at investere neutralt i aktier og obligationer, er det en god idé at have en investeringsstrategi i 2023, hvor du investerer mere forsigtigt i aktiemarkedet og i stedet vælger at øge andelen af obligationer, fordi renten på obligationer lige nu er attraktivt høje. Og som altid - hav en god spredning og en lang horisont.

Trods manglen på krystalkuglen vil jeg slutte optimistisk med en forventning om, at når vi ser på hele 2023, ser det fornuftigt ud. Måske ikke i første halvår, der stadig er usikkert. Men vi forventer bedre afkast i andet halvår, især på aktiefronten, der bør investeres yderligere i senere på året. Og så skal vi huske på, at det trods alt er ret sjældent, at vi oplever to år i træk med negative afkast på både aktier og obligationer.

Du skal ikke skynde dig at sælge dine aktier, fordi de lave kurser vil give tab. Hav i stedet is i maven og vent på bedre tider. Men er det så en god idé at investere? Det korte svar er ja.

Group 125

Robert Krogh Lauridsen

Afdelingsdirektør, Formue og investering

Fra os til dig

Artikler om aktuelle emner