Akqa.Andelskassen.Core.Entities.Models.PublishedContentModels.ArticlePage.

Investor

3 spørgsmål og svar om investering

2 min

15.12.2023

I mit arbejde som investeringsrådgiver taler jeg med mange forskellige mennesker. Nogle af de spørgsmål, kunderne stiller mig, går ofte igen. Relevante spørgsmål, som taler ind i, at investering er forbundet med usikkerhed. Og det er det. Men set over tid, har det oftest kunnet betale sig at investere. Det er det, jeg lægger vægt på i mine svar.

1. Er det ikke et dårligt tidspunkt at investere på nu?

Jeg tror på, at tid i markedet betyder mere end timing af markedet. Det betyder, at hvis du køber kvalitet og spreder din risiko og forholder dig til dine investeringer løbende, så peger al statistik på, at dine aktier vil stige over tid. Vælger du til gengæld at investere for snævert, er sandsynligheden for at ramme for mange dårlige aktier væsentligt større.

Når det så er sagt, bør du alligevel holde dig for øje, at tider med økonomisk usikkerhed typisk er et godt tidspunkt at købe aktier på. Her oplever jeg dog ofte, at den private investor agerer modsat og holder på sine penge, når usikkerheden er stor og først vælger at investere, når aktiemarkedet igen er steget. En strategi, jeg ikke vil anbefale.

2. Hvornår giver det mening at investere mine penge frem for at lade dem stå på kontoen?

Har du en opsparing, du først skal bruge om minimum tre år, kan det være en god idé at investere dem. Ved at investere pengene kan du lade dem arbejde for dig i form af værdipapirer eller anden investering i stedet for at lade dem stå passivt på en opsparingskonto.

Mit bedste råd i den forbindelse er at overveje, hvilken risiko du har det godt med. Vi inddeler risikovillighed i kategorierne lav, mellem og høj risiko, og din risikoprofil bliver fastlagt ud fra nogle forskellige parametre i forhold til, hvor du er i livet. Det indebærer typisk en samtale med din bankrådgiver, hvor I taler om, hvad der er den rette profil for dig. Hvilken profil du i sidste ende vælger, afhænger nemlig af, hvor høj risiko du er villig til at løbe, og din økonomi kan bære.

3. Er det dyrt at investere gennem banken?

Det helt korte svar er nej, det er ikke dyrt. Når man vælger at investere via sin bank eller andre rådgivere, vil det være forbundet med en omkostning. Her er det min oplevelse, at mange ønsker rådgivning både indledningsvist, men også flere gange undervejs. På den måde får de også noget for pengene ved at vælge investering med rådgivning.

Investorer, som foretrækker selv at træffe beslutninger om investering i værdipapirer uden personlig sparring, bruger den nødvendige tid til at sætte sig ind i investeringerne og virksomhederne bag. Derved har de mulighed for at minimere omkostningerne, og for nogle er det den rigtige vej at gå.

Under coronapandemien startede mange op med at investere. Jeg ser dog, at mange af de investorer nu oplever, at aktiemarkedet ikke kun går op. Nogle har tabt væsentlige beløb, fordi de har investeret for snævert, og muligvis ikke har sat sig godt ind i tingene fra begyndelsen.

Har du svært ved at komme i gang, er du utryg ved at handle selv, eller har du ikke tiden til at sætte dig ind i aktiemarkedet, og de virksomheder du vil investere i, risikerer du at lave dårlige investeringer.

Er du en af dem, der ikke ønsker at investere på egen hånd, er min anbefaling, at du kontakter din bank. Her vil der være rådgivere, der har investeringsfagligheden på plads, som du kan sparre med. 

2 min

15.12.2023

Er du en af dem, der ikke ønsker at investere på egen hånd, er min anbefaling, at du kontakter din bank. Her vil der være rådgivere, der har investeringsfagligheden på plads, som du kan sparre med. 

Group 125

Rasmus Daniel Skov Nielsen

Investeringsrådgiver