Akqa.Andelskassen.Core.Entities.Models.PublishedContentModels.ArticlePage.

Ung

Få råd til det gode studieliv

3 min

12.09.2022

Hvordan får du råd til livet som studerende? Vi giver her en række gode råd, som kan være værd at holde dig for øje, hvis du skal begynde at studere.

Priserne på varme, brændstof og madvarer er på himmelflugt. At begynde at studere falder ofte sammen med, at man flytter hjemmefra. Det er en helt ny situation for mange, og der er mange ting at tænke over og mange nye ting, man skal sætte sig ind i. Står du også i den situation, er her en række gode råd, som vi håber, du kan bruge.

Start med at finde en bolig og lægge et budget

For eksempel skal du finde dig et sted at bo, og det er dyrt i de store studiebyer. Måske er du heldig at finde et kollegieværelse eller en ungdomsbolig, men ellers kan det være en god idé at flytte sammen med venner eller medstuderende. På den måde er I flere om at dele udgifterne.

Når du har fundet et sted at bo – alene eller sammen med andre – skal du gøre dig klart, hvilke udgifter der følger med udover selve huslejen. Det er ting som strøm og varme, internet, telefon og diverse medlemskaber/abonnementer.

For at holde styr på den slags udgifter – og hvor tit, de forskellige regninger kommer – er det fornuftigt at lægge et realistisk budget, der giver overblik over indtægter og udgifter. Det er et vigtigt omdrejningspunkt for at have hånd i hanke med økonomien. Som studerende og for den sags skyld også senere i livet.

Budgettet skal helst ikke være for stramt. For eksempel er det godt med et råderum til uforudsete udgifter. Det kan du opnå ved at se på de forskellige udgiftsposter. Du kan spare på strøm og varme og sammenligne priserne hos de forskellige udbydere. Du kan også spørge dig selv, om du nu også træner i fitnesscenteret, eller om det kun er noget, du betaler for, og om du i virkeligheden læser alle de blade, du abonnerer på.

Der er også et punkt som madkontoen. Her kan du spare ved at købe stort ind, lave store portioner og fryse noget af det ned og i det hele taget gemme rester til dagen efter. Du kan også lave en madklub med venner og medstuderende, så I skiftes til at spise hos hinanden og derved sparer på råvarer og strøm.

Med hensyn til transportudgifter kan du overveje, hvornår du lige så godt kan tage cyklen eller gå i stedet for at bruge dyre offentlige transportmidler.

En forsikring giver tryghed

En udgift, du endelig ikke må glemme eller spare væk, er udgiften til en forsikring, der dækker over de uheld, du kan komme ud for. Det kan både være skade på dine ejendele, at de bliver stjålet, eller at du kommer til at skade andre eller deres ejendele. At forsikringen dækker det ansvar, du kan komme til at pådrage sig over for andre, er meget vigtigt i denne sammenhæng.

Det kan du tale med din rådgiver om. I Andelskassen samarbejder vi med Købstædernes Forsikring og kan derfor give et godt tilbud på en indboforsikring, der dækker alt det, du har brug for som studerende, og når du flytter hjemmefra.

Hold udgifterne i ro

Efterhånden som du kommer længere hen i studiet, kan det godt blive surt, hvis du føler, du aldrig har råd til noget, Budgettet er jo typisk lidt skrabet som studerende. Det kan få dig til at overveje at tage lån for at få det hele til at løbe rundt.

Før du oparbejder en større gæld som studerende, bør du imidlertid tænke dig godt om.

Det kan godt være, at du tænker, du kommer til at tjene betydeligt flere penge, end du har som studerende, når du er færdig med studiet og får et arbejde. Det kan også sagtens vise sig at være rigtigt. Du skal bare tænke over, at til den tid, skal du måske til at stifte familie og købe en bolig, og så kan det være uheldigt at komme dårligt fra start ved at have en stor gæld med dig fra studietiden.

3 min

12.09.2022

Før du oparbejder en større gæld som studerende, bør du imidlertid tænke dig godt om.

Group 125

Flemming Steen Sloth

Forretningskonsulent

Fra os til dig

Artikler om aktuelle emner