Gode råd om dit betalingskort

Betalingskort er et af de sikreste betalingsmidler, der findes, men du skal alligevel være opmærksom på nogle ting, du selv kan gøre for at skabe endnu større sikkerhed.

Før brug

  • Opfat dit betalingskort som ethvert andet betalingsmiddel. Opbevar det derfor altid sikkert og lad det f.eks. ikke ligge fremme
  • Lær din PIN-kode udenad. Du kan eventuelt få en PIN-kodehusker i dit pengeinstitut
  • Opgiv aldrig kortets PIN-kode til andre - den er personlig og kun du må kende den
  • Brug ikke din PIN-kode til andre formål

Under brug

  • Beskyt din PIN-kode ved indtastning. Sørg for, at andre ikke kan aflæse koden, når du taster den ind
  • Skriv aldrig under på en kvittering, før totalbeløbet er påført
  • Husk din kvittering og gem den til senere kontrol af kontoen

Efter brug

  • Kontroller posteringer på din konto i net- eller mobilbank
  • Kontroller med jævne mellemrum, at du ikke har mistet kortet

Reager øjeblikkeligt, hvis dit kort er bortkommet, eller du får mistanke om, at det kan være misbrugt. Kontakt Andelskassen hurtigst muligt. Uden for Andelskassens åbningstid kan du kontakte Nets på telefon: +45 44 89 29 29.

Privat

Gode råd når du handler på nettet

Læs betingelserne

Hvis du ønsker at købe noget, bør du læse købsbetingelserne grundigt igennem. Du skal sikre dig, at du ikke med dette ene køb kommer til at starte et abonnement eller tegne dig for flere betalinger, hvis det ikke er din hensigt.

Kontroller posteringer på din konto

Du kan løbende følge med i dine posteringer på din konto i net- eller mobilbank. Er det ikke tilfældet bør du kontrollere dine kontoudskrifter. Er der posteringer, som du ikke kender til, skal du straks kontakte Andelskassen.

Pas på dit kortnummer

Opgiv aldrig dit kortnummer, med mindre du er i en decideret købssituation, hvor du ønsker at betale for noget. I andre situationer skal du aldrig, selvom du bliver opfordret til det, indtaste dit kortnummer. Hverken som ID, en del af "medlemsoplysninger" eller for at komme videre til en anden side.

Beskyttelse af data

Alle danske netbutikker skal beskytte dine betalingsinformationer med kryptering. Også langt de fleste udenlandske butikker bruger kryptering, og du kan nemt tjekke om forbindelsen mellem din computer og netbutikken er sikker. Er forbindelsen sikker, skal der være en hængelås nederst i højre hjørne i din internetbrowser eller foran URL'en (internetadressen) med grøn farve. Indtastning af kortnummer mv. skal først ske, når forbindelsen er sikker. Du bør ikke handle i de butikker, der ikke tilbyder en krypteret forbindelse.

Abonnementsordning med netbutik

Ved indgåelse af en abonnementsordning giver du netbutikken lov til at overføre beløb til forretningen, uden at du selv foretager en handling. Derfor bør du gennemgå kriterierne for betaling i abonnementsordningen i detaljer, før du opgiver kortnummer mv.

Nyt kort

Når dit kort skal fornyes ændres kortnummeret. Hvis du har indgået abonnementsaftaler som for eksempel Brobizz, MobilePay, Netflix, Rejsekort eller mobil abonnement, skal du derfor orientere den pågældende forretning om det nye kortnummer, for at abonnementsaftalerne kan fortsætte.

Hvor kan jeg læse mere?

Du kan læse mere om nethandel på www.forbrugersikkerhed.dk og www.forbrug.dk.

Gode råd om betalingskort, så du trygt kan holde ferie

Når du skal holde ferie, kan det være en god idé at tjekke et par ting om dit betalingskort, inden du rejser. Det gælder både, når du holder ferie hjemme i Danmark eller rejser til udlandet. Vi giver 9 råd, så du kan holde en god ferie.