Gode råd om dit betalingskort

Hvis du bruger et betalingskort, bruger du et af de sikreste betalingsmidler, der findes. Omfanget af misbrug i forbindelse med betalingskort er forsvindende lille. Du kan selv være med til at skabe endnu større sikkerhed, hvis du følger disse gode råd.

Før brug:

  • Opfat dit betalingskort som ethvert andet betalingsmiddel. Opbevar det derfor altid sikkert og lad det f.eks. ikke ligge fremme.
  • Lær din PIN-kode udenad. Du kan eventuelt få en PIN-kodehusker i dit pengeinstitut.
  • Opgiv aldrig kortets PIN-kode til andre - den er personlig og kun du må kende den.
  • Brug ikke din PIN-kode til andre formål.

Under brug:

  • Beskyt din PIN-kode ved indtastning. Sørg for, at andre ikke kan aflæse koden, når du taster den ind.
  • Skriv aldrig under på en kvittering, før totalbeløbet er påført.
  • Husk din kvittering og gem den til senere kontrol af kontoen.


Efter brug:

Kontroller posteringer på din konto - via kontoudskriften, din e-bank eller andet.

Kontroller med jævne mellemrum, at du ikke har mistet kortet.

Reager øjeblikkeligt, hvis dit kort er bortkommet, eller du får mistanke om, at det kan være misbrugt. Kontakt Andelskassen hurtigst muligt. Uden for Andelskassens åbningstid kan du kontakte Nets på telefon: +45 44 89 29 29.

Gode råd når du handler på nettet

Læs betingelserne
Hvis du ønsker at købe noget, bør du læse købsbetingelserne grundigt igennem. Du skal sikre dig, at du ikke med dette ene køb kommer til at starte et abonnement eller tegne dig for flere betalinger, hvis det ikke er din hensigt.

Gem dokumentationen
Når du har bestilt en vare, bør du gemme dokumentationen fra købet enten som et print eller ved at lave en elektronisk kopi af skærmbilledet. Husk også at gemme både web-adressen til forretningen og adressen til den side, hvor du eventuelt kan afbestille købet/abonnementet igen. Internetbutikken er forpligtet til at kvittere for købet, fx. via en e-mail. Denne kvittering skal du også gemme.

Kontroller posteringer på din konto
Du kan løbende følge med i dine posteringer på din konto, hvis du har en netbankaftale. Er det ikke tilfældet bør du kontrollere dine kontoudskrifter. Er der posteringer, som du ikke kender til, skal du straks kontakte Danske Andelskassers Bank A/S

Pas på dit kortnummer
Opgiv aldrig dit kortnummer, med mindre du er i en decideret købssituation, hvor du ønsker at betale for noget. I andre situationer skal du aldrig, selvom du bliver opfordret til det, indtaste dit kortnummer. Hverken som ID, en del af "medlemsoplysninger" eller for at komme videre til en anden side.

Beskyttelse af data
Alle danske netbutikker skal beskytte dine betalingsinformationer med kryptering. Også langt de fleste udenlandske butikker bruger kryptering, og du kan nemt tjekke om forbindelsen mellem din computer og netbutikken er sikker. Er forbindelsen sikker, skal der være en hængelås nederst i højre hjørne i din internetbrowser eller foran URL'en (internetadressen) med grøn farve. Indtastning af kortnummer mv. skal først ske, når forbindelsen er sikker. Du bør ikke handle i de butikker, der ikke tilbyder en krypteret forbindelse.

Abonnementsordning med netbutik
Ved indgåelse af en abonnementsordning giver du netbutikken lov til at overføre beløb til forretningen, uden at du selv foretager en handling. Derfor bør du gennemgå kriterierne for betaling i abonnementsordningen i detaljer, før du opgiver kortnummer mv.

Nyt kort
Når dit kort skal fornyes ændres kortnummeret. Hvis du har indgået abonnementsaftaler som for eksempel Brobizz, MobilePay, Netflix, Rejsekort eller mobil abonnement, skal du derfor orientere den pågældende forretning om det nye kortnummer, for at abonnementsaftalerne kan fortsætte.

Hvor kan jeg læse mere?
Du kan læse mere om nethandel på:
www.forbrugersikkerhed.dk
www.forbrug.dk

Se også

Log på netbank

Netbank PRIVAT Netbank ERHVERV
For dig med MitID:

Log på netbank

MitID Privat MitID Erhverv