Betalinger til og fra udlandet

Skal du overføre penge til udlandet eller skal du modtage penge fra udlandet? Her kan du læse om, hvad du skal gøre.

Betalinger fra udlandet - oplys SWIFT/BIC og IBAN

Betalinger fra udlandet modtages oftest via SWIFT, som er den billigste og hurtigste betalingsmåde.

Derfor er du bedst stillet, når afsenderen anmoder sit pengeinstitut om at sende beløbet direkte til vores BIC/swiftkode: DANBDK22 og dit IBAN, der fremgår af dit kontoudtog i øverste højre hjørne eller i din Netbank.

Du finder dit IBAN i Netbank under ”Konti og posteringer” / ”kontovilkår”. 

Bemærk, at hver konto har sit eget IBAN.

Betalinger til udlandet

Den billigste måde at overføre betalinger til udlandet er via netbank, og vi hjælper gerne med information og gode råd. Benyt altid IBAN (kontonr. i internationalt format, der starter med landekode) for at undgå reparationsgebyr og returnering af beløbet. Oplys altid modtagers fulde navn og adresse.

Når der benyttes IBAN, bliver BIC (swiftkoden) automatisk udfyldt i Netbank.

Bemærk, at IBAN altid skrives uden mellemrum. Såfremt der foretages betaling til et land, der ikke benytter IBAN (f.eks. USA og Kina) skal BIC (swiftkode) også oplyses. Vær opmærksom på, at betalinger i USD kan blive ”indefrosset” af de amerikanske myndigheder såfremt de vurderer, at beløbet er forsøg på hvidvask eller terrorfinansiering. I disse tilfælde bliver vi kontaktet, men fastholder de amerikanske myndigheder vurderingen, er pengene tabt! Ligeledes vil betalinger i USD til Cuba, Iran og lignende sanktionerede lande blive ”indefrosset”, og pengene er tabt.

Der findes forskellige typer overførsler, alt efter hvornår beløbet skal være fremme hos modtager, og efter hvilken pris man vil betale.

Fordeling af gebyr mellem afsender og modtager er normalt, at afsender og modtager betaler til hver sit pengeinstitut (SHA).
Man kan vælge at betale alle omkostninger (OUR), men vi har erfaret, at ikke alle udenlandske banker respekterer dette valg.

Ved betalinger i USD fradrages ofte USD 40 af den amerikanske bank, hvilket man evt. bør tage højde for.

EU- og SEPA-betalinger

EU har opstillet nogle regler for at forenkle betalingsformidlingen inden for EU-landene.

Erhverv

IBAN

IBAN (International Bank Account Number) er et kontonummer i internationalt format, der sikrer, at betalinger landene imellem kommer lettere og hurtigere frem. Når man benytter IBAN, bliver BIC (swiftkoden) automatisk udfyldt i Netbank.

Erhverv

IBAN

Bemærk, at IBAN altid skrives uden mellemrum. De to første bogstaver indikerer hvilket land kontoen tilhører. Herefter kommer to kontroltal og pengeinstituttets registreringsnummer samt kontonummer. IBAN har forskellig længde alt efter, hvilket land det tilhører, og kan svinge fra 15 til 29 karakterer. IBAN benyttes nu i ca. 100 lande. Du finder dit IBAN i Netbank under ”Konti og posteringer” / ”kontovilkår”. Bemærk at hver konto har sit eget IBAN.

SWIFT/BIC - et internationalt betalings-system

SWIFT er et internationalt betalingssystem, som dækker hele verden, og Andelskassen, der er en del af Danske Andelskassers Bank A/S, er selvfølgelig deltager i dette system.

BIC (Bank Identifikation Code) også kaldet SWIFT-koden er en international kode for den enkelte bank på 8 eller 11 karakterer. Bemærk, at BIC altid skrives uden mellemrum.

Du skal til dine leverandører oplyse Andelskassens BIC: DANBDK22.

Hvordan er en BIC sammensat?

De første fire bogstaver i en BIC betegner banken. Herefter kommer to bogstaver, der fortæller hvilket land banken er placeret i. De to sidste karakterer informerer om, hvilken by banken ligger i, og om banken er aktiv deltager hos SWIFT. F.eks. Deutsche Bank i Frankfurt, Tyskland: DEUTDEFF. Er der tale om en filial af Deutsche Bank Frankfurt kommer yderligere tre karakterer på BIC’en: DEUTDEFF123.

Nethandel - gode råd

Når du handler på internettet, skal du først og fremmest bruge din sunde fornuft.

PAS PÅ – hvis du synes, at et tilbud på internettet lyder for godt til at være sandt – så har du nok ret! Undersøg, om hjemmesiden består af mange sider eller kun få. Er der kun én eller få sider tilknyttet hjemmesiden, er der ofte tale om fup. Så snart du har betalt for dine varer, forsvinder hjemmesiden fra internettet, og dine penge er tabt!

Vil du købe en bil i udlandet ubeset?

Ved køb af bil i udlandet af en privatperson er det også svært at sikre sig, at bilen ikke er pantsat. Køb derfor kun hos en forhandler.

Vil du forudbetale en dyr vare i Danmark?

Især kravet om depositum eller forudbetaling kan være tegn på en useriøs handel, og er en ofte benyttet måde at lokke/stjæle penge fra folk på. Vær derfor 100 % sikker på levering af varen, før du betaler – rejs til udlandet og bese selv varen Orienter Andelskassen/din rådgiver på forhånd om den kommende betaling, så vi har betalingsoplysningerne klar til en hasteoverførsel. Får vi besked inden kl. 11.00, kan betalinger i EUR falde på plads samme dag. Ellers vil betalingen være på plads dagen efter. Vi skal have oplyst modtagers navn, adresse og IBAN samt faktura nr. eller lignende.

Vi indløser ikke udenlandske checks

Sælger du en vare til udlandet, skal du ikke acceptere betaling med check, og du skal ikke udlevere varen, før du ser penge på din konto via en bankoverførsel.

Vær opmærksom med betalinger til Airbnb

Hvis du er blevet anmodet om at betale til Airbnb via din netbank, er der tale om bedrageri.

Der skal ALDRIG overføres penge til Airbnb ifølge deres egne oplysninger:
”Vi tillader ikke betalinger uden for hjemmesiden, da det gør det sværere for os at beskytte dine oplysninger
og øger risikoen for, at du udsættes for svindel og andre sikkerhedsproblemer.”

Kontakt din rådgiver

Har du brug for rådgivning vedr. betalinger til og fra udlandet, kan du kontakte din rådgiver.