Undgå at blive flaskehalsen i din egen virksomhed

Du skal kunne svare på alt. Sådan er livet som ejerleder. Men det kan ikke blive ved med at være på den måde. For din virksomhed vil forhåbentlig vokse. Og gør den det, vil du pludselig se dine tre-fire medarbejdere blive til 30, 40 eller 100 ansatte. Nok til, at det bliver umuligt for dig at have fokus på alt.

Ikke tid til vækst

Som ejerleder ved du meget om rigtigt mange aspekter af din virksomhed. Det er selvfølgelig en fordel i mange tilfælde, men det kan også give problemer, hvis du selv vil nå det hele.

Den manglende uddelegering kan ofte betyde, at du har svært ved at bevare overblikket. Det bliver derfor svært at lave en langsigtet strategi, hvilket er ærgerligt, da det har store fordele at tænke flere måneder eller år frem i tiden fremfor kun dage eller uger.

Planlægning er alfa og omega, når du går fra lille til større. Planlægningen gør, at du ved, hvornår du er stor nok til at skifte leverandør, hvornår du bør ansætte en økonomidirektør og mange andre ting. Med planlægning og tid til strategitanker kommer du beslutningerne i forkøbet, og selv om det kan virke uoverskueligt, betaler det sig på den lange bane. 

Uddelegering af ansvar – fokus på ledelse

En af de største udfordringer for ejerledere af vækstvirksomheder er nemlig, at de risikerer at blive flaskehalse, fordi de kommer til at indgå for meget i den daglige drift. Det er en udfordring, som erhvervsdirektør i Danske Andelskassers Bank, Jakob Larsen, er stødt på talrige gange. En udfordring, der ofte ender med at blive stopklods for din virksomheds videre udvikling:

”Jeg oplever ofte, at ejerledere har svært ved at uddelegere. De brænder 100 % for deres virksomhed, men har også nogle gange brug for at ansætte folk, der kan bidrage til at skabe rum for ledelsesfokus. Det kan eksempelvis være en økonomidirektør eller en bogholder. For selv om det er dig, der har etableret virksomheden, kan du umuligt have specialistviden på samtlige områder indenfor HR, regnskab, produktion mv. Hvis du vil undgå at blive bremsen i din egen virksomheds vækst, kræver det derfor struktur, og at du tør uddelegere til dine ledere eller medarbejdere. Dette er ligeledes et vigtigt element for at skabe rammerne til finansiering af væksten i din virksomhed,” siger Jakob Larsen.

Den tillid kommer dog ikke af sig selv. Og slet ikke, når det handler om din virksomhed. For at du skal kunne lykkes med uddelegeringen og frigive din egen tid, skal du give dine medarbejdere det bedste udgangspunkt:

  • Udstik en klar retning for virksomheden

Ved at være tydelig omkring dine mål med virksomheden – hvor I skal hen og hvordan – hjælper du dine medarbejdere til at hjælpe dig. Det er meget lettere for medarbejderne at træffe de rigtige beslutninger, når de ved, hvad målet er.

  • Vær tydelig omkring roller og ansvar

Det er frustrerende at se en opgave falde mellem to stole. Du kan let komme til at tænke ”så er det lettere, at jeg gør det selv.” Men hvis du er meget tydelig og eksplicit omkring, hvem der har hvilke ansvarsområder, er sandsynligheden for tabte opgaver meget mindre.

Særligt med unge organisationer kan det være en fordel at uddelegere hele ansvarsområder. Det giver god dynamik i din virksomhed og fritager dig for beslutningen om, hvem der skal løse hvilke opgaver.

Fremsyn kommer ikke af sig selv

Spørgsmålet er, hvordan du kommer i gang med de langsigtede strategiske tanker?

Mange virksomheder bruger deres bestyrelse til netop denne udfordring. Tag et kig på din bestyrelse i takt med, at din virksomhed vokser. Skal du have nye personer ind, som du måske ikke har et personligt forhold til? Nogle, som er skarpe på deres fagområde og kan være mere objektive? Eller skal du eventuelt gøre dig nogle overvejelser i forhold til et fremtidigt generationsskifte?

Praktiske beslutninger er der nok af. Men når din virksomhed vokser, skal du fokusere på de langsigtede beslutninger. Du skal kunne vælge de rigtige veje at gå. Få uddelegeret de mere praktiske opgaver, så du ikke skal være med overalt i din virksomhed. Så har du tid til at træffe de rigtige strategiske beslutninger og fylde positionen som administrerende direktør helt ud.


I Danske Andelskassers Bank står vi altid klar til at hjælpe dig, hvis du har brug for sparring og rådgivning i forhold til din ejerledede virksomhed.  Du er velkommen til at kontakte erhvervsdirektør Jakob Larsen direkte på jrs@dabank.dk.

Log på netbank

Netbank PRIVAT Netbank ERHVERV
For dig med MitID:

Log på netbank

MitID Privat MitID Erhverv