Hvad sker der med din familie, hvis du tjekker ud før tid?

Forsikring ved dødsfald.jpg

Indrømmet: Det her bliver en skræmmeartikel. Den handler nemlig om den skræmmende side af at lave en pensionsopsparing. Om hvad der sker, hvis du dør i en tidlig alder.

En del af at lave en god pensionsopsparing er nemlig også, at du får styr på din livsforsikring. Mange tænker desværre ikke videre over deres pension, fordi det er svært at forholde sig til et liv, der ligger så langt ude i fremtiden. Men sammen med pensionen hænger også din livsforsikring.

”Det gængse svar synes at være: ’Jeg er stadig ung, jeg skal nok nå at få styr på pensionen’. Det i sig selv er et problem. Men endnu vigtigere, så overser mange mennesker, at der på vej mod pensionen også kan opstå situationer, hvor det kan gå ud over de mennesker, der er omkring dig, hvis du ikke har taget stilling til din pensionsordning,” siger Birgitte Normann, som er pensionschef i Danske Andelskassers Bank og har mere end 20 års erfaring på pensionsområdet.

En skræmmende statistik

Det bliver særligt væsentligt med et kig på pensionen og livsforsikringen, når du læser undersøgelsen ”Befolkningsprognose 1999-2040” fra Danmarks Statistik og Mølholm Forsikring.

Ifølge undersøgelsen vil du, fra du er 30, til du er 65 år, opleve folk omkring dig komme ud for diverse livsforandrende begivenheder. I gennemsnit mister 19 % evnen til at arbejde enten midlertidigt eller livsvarigt. 15 % vil blive ramt af en kritisk sygdom, og næsten hver syvende vil dø, inden de fylder 65 år. Og mens tragedier selvfølgelig kun rammer naboen, så husk på, hvem der er nabo til dine naboer.

Langt de fleste mennesker kender nogen, der har været alvorligt syg, eller som pludseligt falder om. Sygdom og ulykke er et kæmpe traume i sig selv og kræver mange kræfter at bearbejde. Både for den, der måtte blive ramt af sygdommen, og for familien omkring.

”Økonomien må ikke blive en ekstra bekymring, som du eller dine nærmeste skal forholde jer til. Men desværre ser jeg alt for ofte, at økonomien ikke er på plads, når uheldet rammer, og at det desværre får nogle virkelig store økonomiske og livsforandrende konsekvenser,” fortæller Birgitte Normann.

Nogle af de værste scenarier, vi oplever, er, når eksempelvis en ægtefælle dør. Ofte risikerer familien at skulle sælge huset, fordi det er for dyrt at bo i med kun én indkomst.

Nogle af konsekvenserne kan være:

  •          Din familie bliver tvunget til at sælge huset, selv om markedet ikke er gunstigt. Familien ender med et stort tab og en gæld, der tager mange år af afbetale.
  •          Hvis ejendommen ligger på landet, kan huset være sværere at sælge end i byen. En lang liggetid kan forårsage, at familien oparbejder gæld.
  •          Din familie bliver nødt til at flytte til et billigere postnummer. Det resulterer i, at børnene skal skifte skoler, og at din efterladte ægtefælle måske skal finde et nyt arbejde.

Økonomisk frihed, hvis ulykken rammer

r du køber hus eller skal oprette andre større lån, sørger din bank heldigvis for at snakke pensionsopsparing og forsikringer igennem med dig, så du sikrer dig en økonomisk frihed, der giver den fleksibilitet, der skal til, hvis dit liv ikke udvikler sig som planlagt. Men selv hvis et huskøb ikke lige står for døren, er der altså stadig al mulig grund til at tale dine forsikringer igennem med banken.

Beklager, at denne artikel måske har virket som lidt af en skræmmekampagne, men vi synes, du har krav på at kende til nogle af de konsekvenser, der kan ramme uforudset, hvis ikke du er godt forberedt.

Selv om vi selvfølgelig håber, at du og dine nærmeste ikke bliver en del af statistikkerne, vil vi alligevel opfordre dig til at få styr på din livsforsikring og din forsikring mod tab af erhvervsevne. At være forberedt er ikke det samme som at forvente, at der sker noget uforudset og ubehageligt – du spænder heller ikke sikkerhedsselen i bilen, fordi du regner med at køre galt, men fordi livet (og bilen ved siden af dig på motorvejen) kan tage en pludselig og uforudset drejning.

 

Log på netbank

Netbank PRIVAT Netbank ERHVERV
For dig med MitID:

Log på netbank

MitID Privat MitID Erhverv