Har I taget stilling til pensionsopsparingen i din husstand?

Hus på penge.jpg

Jacob Outzen, pensionsspecialist

En god pensionsopsparing er tilpasset dit liv og skaber tryghed for dig og din familie. Danskerne har en stigende levealder, men også en stigende pensionsalder, og kvinder lever statistisk set længere end mænd. Det er samtidig et faktum, at kvinder sparer mindre op til pension, og det hænger ofte sammen med, at kvinder typisk holder en længere barsel eller går på nedsat tid, når der kommer børn i familien. Disse valg skaber en tryghed i familien, men betyder dermed også ofte, at kvinder ikke får sparet lige så meget op til pensionen, som mænd gør. Hvad med trygheden, når pensionsalderen nærmer sig?

Selvom pension er et område, der interesserer de færreste, og det kan synes langt ude i fremtiden for mange, så er det et vigtigt emne at få talt om. Har I taget dialogen i din husstand?

Spar op i dine unge år

Det er en fordel at bygge pensionsopsparingen op i sine unge år på arbejdsmarkedet. Jo tættere man kommer på sin ønskede pensionsalder, jo vanskeligere er det nemlig at indhente indbetalingen til sin pension. Det skyldes, at vores pensionssystem gør, at man ikke får fuld udnyttelse, da der er begrænsning på, hvor meget man må indbetale på de mest fleksible ordninger: Ratepension og aldersopsparing. Så selvom mange får en bedre økonomi senere i livet, vil man stadig være begrænset i at kunne opnå den ønskede pensionsudbetaling, da livrenter vil give en lavere årlig ydelse, og det kan derfor være dyrt at sige ”den tager vi, når børnene bliver større”.

Sikr din pension – også ved barselsorlov og deltidsarbejde

Er der familieforøgelse i husstanden, kan det være en god idé at sikre personen, der holder den længste barselsorlov. Får du fuld løn under din barsel, opretholdes din pensionsindbetaling, men får du fx barselsdagpenge, indbetales der ikke til din pension i den periode.

Er I i husstanden blevet enige om, at en af jer skal gå ned i tid, vil jeg råde jer til at tage diskussionen, om der kan findes ekstra pensionskroner i budgettet til den af jer, der går på nedsat tid. På nedsat tid sparer du nemlig ikke lige så meget op i pension, som når du arbejder fuld tid, og pensionsindbetalingen bør være på samme niveau, som før du går på deltid.

Ligestilling på pensionsopsparingen

Overvej om en ægtepagt kan være noget for jer. I en ægtepagt kan man også sikre, at pensionsopsparingerne deles ligesom øvrige værdier/løsøre ved en skilsmisse. For nogle år tilbage blev lovgivningen ændret fra, at pensioner som udgangspunkt blev delt ved skilsmisse, til at det nu kræver en ægtepagt. Så er der stor økonomisk ulighed i husstanden, og man skal skilles, risikerer man, at denne ulighed fortsætter efter skilsmissen og ind i pensionstilværelsen.

Ligesom der er ligestilling på arbejdsmarkedet, skal der også være ligestilling på pensionsopsparingen. Er der det i din husstand? Tag ansvar og få bygget din og din husstands pension op i god tid. Din rådgiver i banken står også altid klar til at tage dialogen med jer, så I kan sikre en tryg pensionstilværelse.

Log på netbank

Netbank PRIVAT Netbank ERHVERV
For dig med MitID:

Log på netbank

MitID Privat MitID Erhverv