Brexit efter corona

brexit.jpg

Er du klar til 3. bølge … Brexit?

Af Finn Dahl Jensen, afdelingsdirektør for storkunder

I februar var Brexit på alles læber. Endda selvom der stadig var næsten et helt år til skæringsdatoen den 31. december 2020. I dag er billedet noget anderledes. Da Covid-19 stjal dagsordenen og med et forbandelsens virale trylleslag satte alt i stå, da forsvandt også det fokus, som briternes exit tidligere havde fået. 

Danske virksomheder måtte simpelthen fokusere på og mobilisere alle ressourcer for at tøjle pandemiens kraft. Det samme måtte regeringer, EU og ikke mindst også Storbritannien.

Risikoen for No-Deal stiger

Jeg vil gerne sige, at jeg forbeholder mig retten til at være optimist. Jeg tror og håber stadig på, at både EU og Storbritannien har så stor interesse i at opnå en fælles aftale, at de til syvende og sidst finder en løsning.

Jeg vil dog indrømme, at muligheden for en handelsaftale med vores vestlige naboer synes at skrumpe gevaldigt i takt med, at vi kommer nærmere skæringsdatoen.

Selvom det virker selvmodsigende, så er baggrunden faktisk, at Covid-19 har ramt den britiske økonomi så hårdt, at Boris Johnson & Co. kan have en politisk interesse i at holde så meget af økonomistyringen i egne hænder som muligt fremfor at være afhængige af EU.

Flere eksperter peger på, at Johnsons politiske egeninteresser står i vejen for aftalen: Johnson ønsker ganske enkelt at fremstå mere hård i filten end sin forgænger, Theresa May, og jo tættere vi kommer på 31. december 2020, desto fastere bliver hans position. Vi skal huske, at Boris Johnson er valgt på en dagsorden, der sandsynligvis kommer til at placere Storbritannien på den mere protektionistiske del af spillepladen i årene, der kommer. Det kan ærgre gevaldigt, set med økonomiske briller, da de færreste økonomer er i tvivl om, at frihandel er det, der giver den sundeste og mest blomstrende økonomi. Sætter vi en masse barrierer op for handlen, så visner den hen.

Virksomheder – gør klar til endnu et stød!

For danske virksomheder med interesser i Storbritannien betyder det én ting: Man må gøre sin organisation klar til at modtage endnu et stød.

Selvom det kan virke nærmest uoverskueligt netop nu, hvor Covid-situationen synes under rimelig kontrol, så bør du som virksomhedsansvarlig opstille scenarierne for, hvordan I håndterer den næste mulige krise: Hvordan bliver jeres situation, hvis briterne forlader EU uden aftale? Og hvad hvis handelsaftalen når at falde på plads?

Uanset hvilken situation du står i som virksomhed lige nu, så er ét i hvert fald sikkert: Brexit kommer til at ske den 31. december i år, uanset om det bliver med eller uden aftale, og uanset om din virksomhed er klar eller ej.

Derfor vil jeg spørge dig: “Har du husket Brexit?”

Log på netbank

Netbank PRIVAT Netbank ERHVERV
For dig med MitID:

Log på netbank

MitID Privat MitID Erhverv