Skab luft i dit budget til prisstigningerne

Prisstigninger.jpg

Priserne på el, varme, brændstof og dagligvarer er steget voldsomt i løbet af 2022. Omstændigheder, der påvirker budgettet i mange hjem. Vi giver dig en række råd til at skabe luft i dit budget, så du undgår ubehagelige overraskelser.

Vi er på vej ind i et efterår og en vinter, hvor mange familier vil møde stigende priser på el, gas, olie, træpiller osv., når hjemmet skal opvarmes. Samtidig er udgifterne til ydelser på variabelt forrentede lån steget voldsomt. Og prisen på dagligvarer buldrer også derudaf. Priserne er med andre ord på himmelflugt, og det sætter mange i en svær økonomisk situation, hvor hver mønt må vendes.

”I Andelskassen forventer vi, at de høje priser vil forsætte noget tid endnu, og det betyder, at mange danskeres elregninger, udgifter til brændstof m.m. vil være en del større de kommende måneder. For en familie kan det betyde flere tusinde kroner i ekstra regning hver måned i forhold til priserne for 2-3 år siden,” siger Henrik Munkholm, Andelskassens afdelingsdirektør, Kompetencecenter Erhverv og Privat.

Gør plads i budgettet

I Andelskassen anbefaler vi derfor, at hvis du har mulighed for det, bør du hæve dine månedlige overførsler til din budgetkonto, så der altid er balance mellem dine indbetalinger og de månedlige udgifter. På den måde kan du også undgå at lave overtræk på kontoen, når den næste regning bliver trukket.

”Er der luft i budgettet til at sætte lidt ekstra til side på budgetkontoen, kan det også være en god idé. På den måde har man en ”buffer”, hvis elregningen eller ydelsen på renten er højere end forventet,” siger Henrik Munkholm og tilføjer

”Vi ved også godt, at det ikke er alle, der har mulighed for at sætte ekstra af, og man kan også løbe ind i uforudsete udgifter, der tærer på budgetkontoen. Hvis vores kunder kan se, at de stigende priser giver større udfordringer, end det er muligt at løse ved at sætte overførslen til sin budgetkonto op eller ved at spare på strømforbruget, så er det vigtigt at kontakte sin rådgiver, så de kan få talt om tingene,” siger Henrik Munkholm, Andelskassens afdelingsdirektør, Kompetencecenter Erhverv og Privat.

Find din rådgiver

Spar penge på forbruget

Der kan være mange penge at spare ved at ændre på sine vaner, og nogle gange kan små og enkle tiltag gøre en stor forskel for din økonomi.

 

Tjek elpriserne via gratis apps

Der kan være mange penge at spare på strømmen hen over året, hvis man slukker på stikkontakten for tv’et, i stedet for at lade det stå på standby, eller hvis man har mulighed for at tørre tøj på tørresnor i stedet for at starte tørretumbleren.

Der findes flere gratis apps, hvor man kan følge med i, hvornår strømmen er billigst, så man på den måde kan planlægge, hvornår tøjet skal vaskes.

Der findes eksempelvis: ”Min Strøm”, ”Elpriser” og ”Watts”, hvor du kan overvåge elpriserne. Der kan være stor forskel på prisen, og i skrivende stund er det oftest omkring kl. 14 eller om natten, at strømmen er billigst.

”Der er måske mange, der endnu ikke kender til, at man via gratis apps kan følge med i, hvornår strømmen er billigst. Mange maskiner kan i dag indstilles til at køre på bestemte tidspunkter på døgnet, og så kan opvaskemaskinen jo lige så godt køre kl. 14, hvis det er billigst, og så kan man tømme den, når man kommer hjem fra arbejde, ” siger Henrik Munkholm.

 

Gode råd i Facebookgruppe

I Facebookgruppen ”Spar penge i hverdagen” følger næsten 60.000 danskere med, skriver indlæg og kommenterer på hinandens opslag om, hvordan man kan spare penge. Det kan være alt fra at skifte ovnen ud med en airfryer, til gode tilbud i dagligvarebutikker, og hvordan man sparer penge under madlavningen.

Her kan man altså finde mange forslag til, hvordan man sparer penge i hverdagen.

 

Hold styr på budgettet via nem funktion i din netbank

Som kunde i Andelskassen har du også mulighed for at lave et budget i din netbank (kan kun tilgås i netbank).

  • Log på din netbank
  • Gå i fanen til venstre og klik på ”Forbrug og Budget”
  • Klik til sidst på knappen ”Gå til Budget
  • Derefter kan du oprette et budget

Sæt god tid af til oprettelsen, så du får alle udgifter og indtægter anført korrekt.

 

Gør noget godt for din bolig, klimaet og din tegnebog

Overvejer du at skifte dine gamle vinduer ud, isolere hulmuren eller står en varmepumpe måske højt på ønskelisten? Der findes mange gode eksempler på forbedringer, der kan være med til at reducere dit forbrug og dine regninger – og måske ovenikøbet gøre din bolig mere værd. 

Andelskassens Klima BOLIG kan bruges til energiforbedrende investeringer i din bolig – vel at mærke til en særdeles fordelagtig rente. 

Læs mere om Klima BOLIG

Log på netbank

Netbank PRIVAT Netbank ERHVERV
For dig med MitID:

Log på netbank

MitID Privat MitID Erhverv