Håndværkerfradraget forsvinder 1. april 2022 - få gavn af fradraget, inden det er for sent

Håndværkerfradrag.JPG

Det er ved at være sidste udkald for at bruge håndværkerfradraget. Fra 1. april 2022 kan du ikke længere få fradrag for eksempelvis malerarbejde, udskiftning af vinduer og isolering af huset. Til gengæld fortsætter servicefradraget.

De fleste kender til håndværkerfradraget, og mange har benyttet sig af det. Håndværkerfradraget blev forhøjet i 2021 som følge af COVID-19-pandemien for at understøtte aktivitet i bygge og anlægsbranchen. Det betød også, at efterspørgslen på håndværkere steg, og det blev vanskeligt for danskerne at skaffe håndværkere. Som følge af den nye aftale om finansloven er det altså slut med håndværkerfradraget fra 1. april 2022 for at lægge en dæmper på den glohede branche.

Nå at få gavn af fradraget

Formålet med håndværkerfradraget er at give energibesparelser eller at klimasikre hjemmet. Fradraget kan kun benyttes til bestemt håndværksydelser, som bliver udført i hjemmet eller sommerhuset, og det er kun arbejdslønnen og ikke udgifter til materialer, der kan trækkes fra.

Da der er rift om håndværkere, kan det være en fordel for dig som boligejer at overveje, hvilket arbejde du vil have udført, og om det er muligt at hyre en håndværker til at få udført arbejdet senest 31. marts 2022. Samtidig er der lange leveringstider på materialer, som kan gøre det vanskeligt at have arbejdet udført inden april.

Som boligejer bør du være opmærksom på de stigende priser, der følger med efterspørgslen. Måske kan det ligefrem betale sig at vente til senere på året, hvor efterspørgslen formentlig er faldet lidt igen - også selvom man så ikke kan udnytte håndværkerfradraget.

Fra 1. januar 2022 til 31. marts 2022 er håndværkerfradraget på 12.900 kr. pr. person i modsætning til året før, hvor håndværkerfradraget var på 25.000 kr. pr. person.

Se hvilke håndværks- og serviceydelser, du kan få fradrag for på skat.dk. Her er det også muligt at indberette dit håndværkerfradrag.

Brug håndværkerfradraget på at energioptimere boligen

Med de stigende energipriser er det nærliggende at investere i nogle grønne tiltag til din bolig. Det kan være, du overvejer at få hulmursisoleret, udskiftet vinduerne eller installeret en varmepumpe for at klimaforbedre boligen. Det betyder, at der er penge at spare på varmeregningen, og måske stiger din bolig også i værdi.

Udover at benytte håndværkerfradraget til arbejdslønnen kan du vælge at benytte Andelskassens Klima BOLIG. Klima BOLIG kan bruges til energiforbedrende investeringer i boligen, og så er det til en fordelagtig rente på 1,95 procent p.a. Vil du vide mere om mulighederne med Klima BOLIG, kan du kontakte din rådgiver, som altid er klar til at hjælpe dig.

Er du i tvivl om, hvor du skal starte, kan du gennem Totalkredit få lavet et Energitjek. Med et Energitjek giver en energikonsulent en individuel gennemgang af din bolig samt konkrete forslag til, hvordan du kan optimere energiforbruget. Et energitjek koster mellem 1.495 kr. og 7.495 kr., og er du kunde i Totalkredit, får du rabat på energitjekket, hvor du kan spare mellem 2.000 kr. - 3.000 kr.

Servicefradraget fortsætter

Det er fortsat muligt at benytte sig af servicefradraget, som er på 6.400 kr. pr. person i 2022. Det er altså også noget mindre end i 2021, hvor fradraget var sat op til på 25.000 kr. pr. person på grund af COVID-19-pandemien. Servicefradraget kan bruges til:

  • Rengøring, såsom støvsugning, strygning og rensning af tæpper i eget hjem
  • Vinduespudsning i eget hjem
  • Havearbejde, såsom græsslåning, hækklipning, snerydning m.m.
  • Børnepasning

 

Både håndværkerfradraget og servicefradragets skatteværdi i 2022 er på ca. 26 procent. Det vil sige, at hvis du har betalt 3.000 kr. for en håndværks- eller serviceydelse, sparer du ca. 780 kr. i skat*.

 

*Kilde:skat.dk/data.aspx?oid=2234759

Log på netbank

Netbank PRIVAT Netbank ERHVERV
For dig med MitID:

Log på netbank

MitID Privat MitID Erhverv