Akqa.Andelskassen.Core.Entities.Models.PublishedContentModels.NewsArticlePage.

Danske Andelskassers Bank leverer stor stigning i basisindtjeningen i 1. kvartal 2022

2 min

02.06.2022

Meget høj konverteringsaktivitet på boligområdet bidrager til stigningen.

I årets første kvartal leverede Danske Andelskassers Bank trods den stigende usikkerhed forårsaget af krigen i Ukraine en meget tilfredsstillende stigning i basisindtjeningen på hele 25,4 %, mens resultatet landede på 4,1 mio. kr.

Den betydelige vækst i basisindtjeningen sker på baggrund af fortsat høj aktivitet på boligområdet. Men hvor aktiviteten sidste år var drevet af et boligmarked i højeste gear, er det nu konverteringsbølgen med afsæt i de stigende renter, der trækker aktivitetsniveauet op.

- Det er meget tilfredsstillende, at basisindtjeningen – bankens indtjeningsmotor – stiger med over 25 % i 1. kvartal. Udover de mange konverteringer på baggrund af rentestigningerne ser vi nu også, at indførelsen af vores kundeprogrammer med forbedrede værditilbud på såvel privat- som erhvervsområdet bidrager positivt til en stigning i bankens gebyrindtægter og dermed til basisindtjeningen. Vi følger fortsat bankens strategiplan og har stadig et par investeringsår foran os, der skal være med til at bygge et solidt fundament for bankens fremtidige udvikling, siger administrerende direktør Jan Pedersen og fortsætter

- Der er ingen tvivl om, at krigen i Ukraine kaster negative skygger på økonomien. Vi står midt i en helt ny økonomisk virkelighed, som vil påvirke os alle i større eller mindre grad. Finansmarkederne har allerede set effekterne, og samtidig påvirker rente- og inflationsudviklingen både virksomheder og private forbrugere. Vi må derfor forvente, at de kommende kvartaler vil byde på øget usikkerhed specielt omkring udfaldet af krigen i Ukraine, hvilket kan påvirke både basisindtjeningen men i særdeleshed nedskrivningerne og kursreguleringerne.

Forventninger til 2022

Danske Andelskassers Bank fastholder forventningerne om en basisindtjening i intervallet 80-120 mio. kr. og et resultat før skat i intervallet 80-140 mio. kr. i 2022.

Hovedpunkter i regnskabet for 1. kvartal 2022:

  • Basisindtjeningen er steget med 25,4 % til 32,2 mio. kr. mod 25,7 mio. kr. samme periode sidste år. Udvikling er især drevet af stigningen i gebyrindtægterne på 13,5 %.
  • Udgifter til personale og administration er kun steget med 2,0 %, svarende til et fald i de relative omkostninger Stigningen dækker over et fald i lønudgifterne på 1,3 % og en stigning i administrationsudgifterne på 6,9 %.
  • Kursreguleringer og nedskrivninger er påvirket af krigen i Ukraine med negative kursreguleringer på 14,1 mio. kr. og mernedskrivninger på netto 13,9 mio. kr. 
  • Resultat før skat på 4,1 mio. kr. mod 61,2 mio. kr. i samme periode sidste år må på baggrund af den aktuelle situation betegnes som acceptabelt.
  • En pæn udvikling i det samlede forretningsomfang på 1,4 % navnlig på baggrund af væksten i udlånet på 4,0 % og investeringsområdet på 8,3 %.
  • Optagelse af nyt supplerende lån (Tier 2) i marts 2022 på 100 mio. kr. med en løbetid på 10 år som led i bankens løbende kapitaloptimering. 
  • Solid kapitaldækning med en kapitalprocent på 23,4 % og en kapitalmæssig overdækning på 9,1 procentpoint svarende til 802 mio. kr. pr. 31. marts 2022. 
  • Egenkapitalen udgør 2.210 mio. kr. pr. 31. marts 2022 mod 2.107 mio. kr. året før. 
  • Banken fastholder sine forventninger til årets resultat før skat i intervallet 80 – 140 mio. kr. og en basisindtjening i intervallet 80 – 120 mio. kr.

2 min

02.06.2022

Nyheder

Nyheder fra Andelskassen