Store valg skal fæstnes i fælles principper

750x279_knyttede-hænder.jpg

Værdier og grundprincipper er ikke bare tom snak. I hvert fald ikke, hvis du spørger folkene bag virksomheden Mac Y, som siden 1996 har importeret kvalitetsspiritus fra hele verden.

Vi har talt med medstifter Kjeld Bitsch om, hvordan man driver en virksomhed fra et hobbyprojekt blandt venner til en millionvirksomhed med import fra over 25 lande lige fra Storbritannien til Trinidad.

Når man driver virksomhed med sine venner

Idéen til at importere spiritus kom i kølvandet på en lokal sportsforening, som Kjeld Bitsch og hans kammerater stiftede.

”Vi manglede nogle penge til en tur til Skotland, hvor vi skulle besøge nogle KFUM-folk i forbindelse med sportsforeningen. Derfor lavede mine kammerater og jeg en brainstorm, hvor vi lagde alle idéerne til at tjene penge i en bowlerhat, og så gennemgik vi idéerne én efter én. Da vi havde sorteret dem, stod vi med idéen om at importere whisky fra Skotland og sælge det til venner og bekendte herhjemme i Danmark. Og det var faktisk starten på Mac Y,” fortæller Kjeld Bitsch.

Allerede dengang havde Kjeld og hans kammerater en klar holdning til, at Mac Y skulle importere kvalitetsspiritus – ikke den hurtige og billige slags, man kunne købe i supermarkeder og på diskoteker:

”Det er den slags grundværdier, der er vigtige at være enige om, når man skal drive en virksomhed – og måske særligt, når man skal drive den med sine venner. Især er det vigtigt, når tingene begynder at vokse,” siger Kjeld Bitsch.

Derfor skal du investere, når du banker mod loftet

Til at begynde med importerede Mac Y bare nok til at holde hobbyen kørende og tjene lidt penge. Men efter nogle år besluttede de at gøre foretagenet mere seriøst.

”Vi stiftede oprindeligt et I/S, men efter nogle år kunne vi godt se, at det ikke var godt. Det var en mærkelig konstruktion, når vi var så mange, og hvis noget skulle gå galt, så kunne man gå efter os personligt. Vi oparbejdede derfor vores egenkapital til 500.000 for at kunne lave et A/S. Det signalererede også noget mere seriøst,” siger Kjeld Bitsch.

Med den voksende forretning fulgte også en række investeringer, som skulle løfte virksomheden op på næste stadie. Og som Lars Larsen skrev i sit husomdelte manifest, så er den første million den sværeste:

”Du skal have en bank, der tror på dig, ligesom Andelskassen har gjort det i vores tilfælde. Så skal du have en velovervejet plan for, hvad du vil investere i, og I skal have nogle holdninger afklaret i forhold til hinanden, hvis I er flere om virksomheden – hvad er vigtigt for vores selskab, og hvad er ikke vigtigt,” siger Kjeld Bitsch og fortsætter:

”Når man vil købe et automatisk regnskabsprogram eller sin første bil, er det nogle investeringer, der vil skabe et spring i virksomheden. Et spring op ad stigen, som gerne skal frigive noget energi fra nogle af de folk, du har ansat.”

Han forklarer, at for at vælge de rigtige investeringer er det vigtigt at gennemtænke scenarierne ved de forskellige muligheder og sørge for at have både medarbejdere og samarbejdspartnere med på vognen. Alle skal tro på, at det er den rigtige beslutning.

Fælles grundværdier giver ro på bagsmækken

Vigtige beslutninger hos Mac Y skal bygges på fælles værdisøjler. Det skaber en fælles forståelse for beslutningerne.

Ligesom i begyndelsen skal alle stadig forstå, hvorfor en strategisk beslutning er blevet truffet. Det nytter nemlig ikke noget, at ledelsen kommer med en forkromet strategi, som ikke giver nogen mening, når først den rammer maskinrummet.

Allerede i de tidlige år samlede Mac Y virksomhedens ledelse og bestyrelse til strategiseminarer i en hel weekend. Her diskuterede de virksomhedens politik og værdisæt. Den politiske håndbog, som blev skabt på sådanne seminarer, blev efterfølgende diskuteret med personalegruppen:

”Vi diskuterede de politiske hjørnesten med nogle personalerepræsentanter, så vi kunne ændre tingene, hvis der var noget, der var helt skævt. Alle skulle kunne spejle sig i grundprincipperne og sige: ’Det her, det er Mac Y’. Det har givet ro på bagsmækken, fordi vi har været enige om de ting, vi står på,” afslutter Kjeld Bitsch og peger på, at de fælles værdier har været kimen til successen for Mac Y.

 

I Danske Andelskassers Bank står vi altid klar til at hjælpe dig, hvis du har brug for sparring og rådgivning i forhold til din ejerledede virksomhed.  Du er velkommen til at kontakte erhvervsdirektør Jakob Larsen direkte på jrs@dabank.dk.

Log på netbank

Netbank PRIVAT Netbank ERHVERV
For dig med MitID:

Log på netbank

MitID Privat MitID Erhverv