Kære selvstændige

opsparing.jpg

Glem ikke at tænke på din egen pension

Af Jacob Outzen, pensionsspecialist

Hvis ikke du allerede har gjort dig tanker om din pension, så er det ved at være tid. Og ja, pension er måske ikke det mest opløftende i verden at tænke på og slet ikke lige nu, hvor mange kæmper for at overleve corona-udfordringerne. Men har du polstret dig til dårlige år, så glem ikke at tænke på en opsparing til seniorlivet.

30%-ordningen er en fleksibel mulighed for indbetaling til pension for selvstændige, hvor du kan indbetale op til 30% af overskuddet i din virksomhed på en livrente, også kendt som livslang pensionsordning, og få fuld fradragsret. Min anbefaling er, at du i god tid får undersøgt mulighederne, og i samråd med din revisor får klarhed over, om 30% af årets overskud skal bruges på indbetaling til pension.

Lad mig komme med et eksempel.

Jens Sørensen er selvstændig entreprenør. Han har bygget sin virksomhed op fra bunden og har i dag en sund og likvid virksomhed, og ønsker inden for få år at gå på pension. De seneste mange år har Jens indbetalt til en livslang pensionsordning via den såkaldte 30%-ordning. Nogle år et større beløb end andre, alt efter overskuddet i virksomheden. Samtidig har Jens den fordel, at han får fradrag i den høje skat, og ved udbetaling af sin pension betaler han derfor en lavere skat. 30%-ordningen giver ham en sikkerhed for et pensionsliv, hvor han har flere midler end de offentlige ydelser. Og skulle det ulykkelige ske, at Jens dør i en tidlig alder, udbetales pensionen til hans familie.

Jens Sørensens historie er et tænkt eksempel, men den er også et billede på det modsatte af, hvad jeg ofte oplever. Jeg ser nemlig ofte, at selvstændige fokuserer så meget på deres virksomhed, at de glemmer at tænke på deres fremtid og livet som pensionist– eller tænker, at den ligger så langt ude i fremtiden, at de kan vente nogle år endnu med at kigge i retning af en pensionsordning.

Jeg oplever også, at mange selvstændige håber at kunne sælge deres livsværk til en høj værdi og på den måde ser virksomheden som deres pensionsordning. Men vi må se i øjnene, at i mange små personligt ejede virksomheder er det virksomhedsejeren og personen bag, der er virksomheden. Det er på grund af dig, den lokale tømrer, at Fru Hansen ringer, når huset skal have nyt tag, eller når ryggen igen værker, så ringer hun til den lokale kiropraktor, hun har brugt i mange år. Du er virksomheden, og det kan være rigtig svært at sælge den værdi, du har, når du vil gå på pension.

30%-ordningen er fleksibel og kan tilpasses dig og din virksomhed, og så har den en skattemæssig fordel frem for en opsparing i virksomheden. Og i modsætning til tidligere er pensionsmidlerne sikret ens efterladte, hvis man skulle gå bort før tid. Indskuddet til opsparingen er låst, indtil man går på pension og kan altså ikke benyttes i virksomhedens drift. Men har man en sund og likvid virksomhed, hvor man er polstret til dårligere år, kan der være gode fordele for en virksomhedsejer ved at huske at betale indskud til pensionen.

Så mit bedste råd er at huske på, at der er et liv efter arbejdslivet - få kigget 30%-ordningen igennem med din revisor inden årets udgang.

 

Log på netbank

Netbank PRIVAT Netbank ERHVERV
For dig med MitID:

Log på netbank

MitID Privat MitID Erhverv