Akqa.Andelskassen.Core.Entities.Models.PublishedContentModels.ArticlePage.

Investor

Tumult på de finansielle markeder: Hold hovedet koldt og godt fast i din investeringsstrategi

Klumme

2 min

06.07.2022

2022 har indtil videre været et hårdt år at være investor i. Uanset om man er til lav eller høj risiko, har der været tumult på de finansielle markeder, og det har skabt uro blandt investorerne. I sådanne perioder er det vigtigt at have is i maven.

Man siger, at en krise sjældent kommer alene. De første måneder af året har været en cocktail af elementer, som har skabt tab for de fleste investorer. Et af elementerne har været den kraftige inflationsstigning, som har medført voldsomme rentestigninger på obligationer med lang løbetid, som har resulteret i store aktiefald verden over. Året startede ellers fornuftigt ud, hvor vi i banken havde en forventning om et fortsat vækstopsving og fremgang i verdensøkonomien. Det ændrede sig brat en torsdag i februar, hvor Rusland indledte et omfattende angreb på Ukraine. Invasionen medførte et markant løft på energipriserne og pustede dermed også til den inflation, man i forvejen forsøgte at få under kontrol fra COVID-19-pandemien. Samtidig så vi Kina lukke ned - og dermed lukkede også verdens største havn i Shanghai - som følge af nultolerance over for COVID-19, hvilket har bidraget til at presse priserne yderligere op. Begge kriser var svære at forudse (en krise kommer sjældent alene), og de har været med til at puste til ilden.

Denne nye verdenssituation resulterede i, at der i foråret kom en frygt for stagflation, hvor inflationen stiger, mens væksten stagnerer. I løbet af maj er denne frygt ændret til en recessions-frygt, hvor markedet forudser en negativ vækst i den globale økonomi, fordi man frygter, at rentestigningerne er/bliver for voldsomme til, at økonomien kan håndtere dem. Rentestigninger skal ses som en bremse på økonomien, og jo mere der trædes på bremsen, des langsommere vil økonomien køre.

På den positive side er investering i obligationer blevet langt mere attraktiv, end den har været tidligere grundet de høje obligationsrenter. Så når vi ser ind i den nærmeste fremtid, tror vi på gode afkast fra vores obligationsunivers. Det hænger sammen med, at vi forventer, inflationen topper i øjeblikket. Vi kan eksempelvis nu allerede se, at mærkevarerne er under pres, da forbrugerne holder igen og i stedet tilvælger billigere produkter. Denne dynamik vil i sig selv medføre, at inflationen falder, men vil naturligt også puste til recessions-frygten. Det fører os dermed til spørgsmålet, om vi kan genvinde den vækstforventning, vi havde til starten af året? Her er vi mere skeptiske.

I øjeblikket har frygten ikke kun overtaget i supermarkederne, men også på investeringsmarkederne. Det er nu, det er vigtigt som investor at huske på, at tiden er ens ven ved at have en langsigtet investerings-horisont, og at ”spredning er redning”. Man skal undgå at sælge ud i panik, men i stedet være tro mod sin horisont og strategi. Det betyder så også omvendt, at man kan købe på attraktive niveauer lige nu - men det bør gøres med forsigtighed, da der forsat mangler afklaringer på krigen i Ukraine, COVID-19-situationen i Kina, og om forbrugerne tør bruge de opsparede penge. Falder alle disse elementer positivt ud, kan der forventes en fantastisk afslutning på året.

Klumme

2 min

06.07.2022

Man skal undgå at sælge ud i panik, men i stedet være tro mod sin horisont og strategi.

Group 125

Robert Krogh Lauridsen

Afdelingsdirektør Formue og Investering

Fra os til dig

Artikler om aktuelle emner