Akqa.Andelskassen.Core.Entities.Models.PublishedContentModels.ArticlePage.

Privat

Gode vaner til en sund økonomi

Klumme

2 min

11.07.2022

Det handler om kun at bruge 9 kr., hver gang du tjener 10 kr. Så enkelt kan spørgsmålet om, hvordan du får en sund økonomi, besvares. Og så alligevel ikke. For naturligvis er der meget mere i det at have en sund økonomi end blot at lade være med at bruge mere, end du tjener.

De fleste af os er nødt til at træffe nogle valg, når det handler om, hvordan vi vil bruge vores penge. Vi kan ikke det hele, men er nødt til at se på, hvordan vi får mest ud af det, vi har at gøre godt med.

Det kan godt være, at du gerne vil have huset med den helt rigtige beliggenhed, og det kan godt være, du vil have den meget lækre bil, du har set dig lun på. Men efter et halvt år vil du måske opleve, at det presser økonomien i dagligdagen, at du fik købt et for dyrt hus eller en for dyr bil. Det kan forhindre dig i at gøre nogle ting, du også gerne ville. Og så er det, at pointen med at gøre dig klart, hvad det egentlig er, du vil med dine penge, kommer ind i billedet.

Læg et budget

Det hele starter med, at du skaber dig et overblik over dine indtægter og udgifter. Det kan du få ved at lægge et budget. Og det bør vel at mærke være et realistisk budget. Du bør tage højde for, at der kan komme uventede udgifter, som for eksempel at varmeregningen stiger, hvilket mange har oplevet i disse tider.

Når du har lagt budgettet, kan du se, hvor meget der er til overs hver måned. Det er det beløb, du selv kan bestemme, hvad du vil bruge til. Og her er det, at du skal træffe nogle valg. For hvis du bruger pengene på et lidt dyrere hus, end du måske egentlig havde tænkt dig – eller en lidt dyrere bil, så er der færre penge til overs til eksempelvis at rejse eller holde en stor fest for.

Derfor er det vigtigt, at du træffer de valg, der er rigtige for dig. Og en vigtig forudsætning for, at du kan træffe de rigtige valg, er, at du kan gøre det på et oplyst grundlag. Og det får du ved at lægge et realistisk budget.

Hvis du har penge til overs

Et andet spørgsmål, der kan opstå, er, hvis du kommer ud i en situation, hvor du pludselig har nogle penge til overs. Hvad skal de så bruges til? Skal du sætte dem til side til pensionen? Skal de gå til at betale af på lån? Eller skal du spare dem op, så du har en buffer til uforudsete udgifter.

Her kan det være en god idé at tale med din bankrådgiver, der kan hjælpe med at se på, hvordan du bedst bruger de ekstra midler i forhold til netop din situation.

Det er i det hele taget altid en god idé at tage fat i din rådgiver, når det gælder større økonomiske spørgsmål. Rådgiveren kan blandt andet stille spørgsmål, der hjælper dig med at prioritere i forhold til dine muligheder, ønsker og drømme.

De små ting betyder også noget

Selvfølgelig handler det at have en sund økonomi også om små ting i hverdagen. Som at lade være med at bruge tørretumbleren, når strømmen er dyr. Eller at træde lidt lettere på speederen og den slags.

I sidste ende er det dog ikke det, der vejer tungest, når det gælder om at have en sund økonomi. Det batter mere at skabe dig et godt overblik over din økonomiske situation og at træffe de valg, der er rigtige for dig på den baggrund.

Klumme

2 min

11.07.2022

Det er vigtigt, at du træffer de valg, der er rigtige for dig. Og en vigtig forudsætning for, at du kan træffe de rigtige valg, er, at du kan gøre det på et oplyst grundlag. Og det får du ved at lægge et realistisk budget.

Group 125

Flemming Steen Sloth

Forretningskonsulent

Fra os til dig

Artikler om aktuelle emner