Prismodtagere i aktionærkreds Sydjylland 2021

Andelskasseprisen-2019.jpg

Jacob Tranbjerg Jensen

Modtager af Andelskasseprisen 2021 - Aktionærkreds Sydjylland

Begrundelse for prismodtagelsen:

Jacob Jensen modtager årets Andelskasseprisen i aktionærkreds Sydjylland for sin store frivillige indsats for musikforeningen RIAMUF i Ribe. Dengang Jacob var en 12-13 år begyndte han at spille musik i foreningen. Foreningen havde sin storhedstid i slutningen af 90’erne, men efter, lærerseminariet lukkede, forsvandt mange af medlemmerne i foreningen, og da Jacob meldte sig ind i, var der kun 30-40 medlemmer.

På trods af sin unge alder havde Jacob en kæmpe trang til at gøre foreningen til noget større og noget mere. Han har blandt andet arrangeret hundredvis af indbringende koncerter for unge. I 2019 toppede foreningen med knap 200 medlemmer, som der havde været dengang i 90’erne. Foreningen var igen blevet Syddanmarks største amatørmusikerforening.

Det skyldes ikke mindst Jakobs utrættelige indsats. I alle årene har han siddet i bestyrelsen og brugt timevis hver dag på at hjælpe de aktive medlemmer med alt fra reparation af instrumenter til at sætte nye koncerter op med foreningens amatørbands. Nu sidder han endelig på posten som formand. Og selvom der har været mange andre formænd inden ham, så er det ham, der har været den ægte ildsjæl, der har fået hjulene til at køre i Danmarks ældste amatørmusikerforening. Og derfor er Jacob en værdig modtager af Andelskasseprisen 2021.

Jakob takker for prisen: "Jeg er utrolig stolt af at være den heldige vinder af Andelskasseprisen, og det er helt sikkert med til at give mig blod på tanden til at lave endnu mere frivilligt arbejde på RIAMUF i Ribe. Jeg startede i RIAMUF da jeg var 13 år gammel, og blev hurtigt fanget af det gode sammenhold og de gode oplevelser i forbindelse med at være frivillig i en forening. Nu står jeg 14 år efter som formand i foreningen, og har ikke fortrudt det en eneste gang."

 

Veterancafé Esbjerg

Modtagere af Sammen kan vi mere-prisen 2021 - Aktionærkreds Sydjylland

Begrundelse for prismodtagelsen:

I Esbjerg Kommune bor der lidt over 700 veteraner, ca. 80 af disse lider af Post Traumatisk Stress Syndrom (PTSD). For disse ca. 80 veteraner og deres pårørende betyder det, at de har problemer med normal social omgang. Veterancafé Esbjerg er oprettet for at give disse veteraner og deres pårørende et frirum, hvor de kan mødes med ligestillede og deltage i en sammenkomst uden at skulle føle sig "sat udenfor". Cafeen har åben en dag om ugen. Veteraner og pårørende fra Ribe og Bramming, der ønsker at deltage, men ikke selv har transportmuligheder, vil blive hentet og bragt. 

COVID-19-pandemien satte en stopper for de ugentlige sammenkomster. Det har blandt andet truffet den PTSD-ramte veteran ekstra hårdt, da han nu 24/7 skulle være sammen med sine børn uden mulighed for at kunne trække sig tilbage. Det medførte mange spændinger i familien.

For ikke at overlade veteranerne til sig selv i denne situation besluttede veterancafeen at opretholde sine ugentlige sammenkomster og flytte dem udendørs til en bålhytte under behørig hensyntagen til de gældende anbefalinger fra myndighederne. Det medførte naturligvis, at der kun kunne samles et begrænset antal, tilmelding blev derfor nødvendig og cafeen sørgede for, at alle efter tur fik muligheden for at komme.

Hvert år i uge 30 gennemfører veterancafeen en sommerferielejr af en uges varighed ved Vejers Strand. Netop på grund af COVID-19-pandemien var det ekstra vigtigt at gennemføre den i 2020, da især veteranernes børn led under de restriktioner, der var indført. På sommerlejren deltog 12 familier (i alt 49 personer) og nød en uge, hvor de kunne slappe af fra de hjemlige problemer. Flere familier ville gerne have deltaget, hvis der var plads. Sommerlejren var i 2020 en ekstra økonomisk belastning for veterancafeen på grund af de værnemidler, der skulle anskaffes samt den ekstra rengøring og desinficering, der fandt sted flere gange om dagen. Ligeledes var forplejningen dyrere, da alt skulle portionsanrettes. De frivillige hjælpere havde derfor ekstra meget arbejde med at overholde alle sundhedsfaglige retningslinjer. På sommerlejren udviklede harmonien blandt de voksne sig og glæden blandt børnene over, at de ikke skulle sidde alene hjemme, men kunne lege med jævnaldrende. Der blev dermed skabt nye sociale relationer hos både de voksne og børnene, der også efter lejrens afslutning bliver opretholdt via en lukket Facebook-gruppe. 

Veterancafeen har desuden et stort ønske om at anskaffe 4-5 børnecykler til forskellige aldersgrupper, og med en af de tre Sammen kan vi mere-priser i aktionærkreds Sydjylland kan Andelskassen være med til at få ønsket opfyldt og samtidig hylde den store forskel veterancafeen gør i lokalsamfundet.

Se og hør Veterancaféens takketale her:

 

Sælungerne

Modtagere af Sammen kan vi mere-prisen 2021 - Aktionærkreds Sydjylland

Begrundelse for prismodtagelsen:

Den ene af i alt tre Sammen kan vi mere-priser i aktionærkreds Sydjylland går til Sælungerne, som er en svømmeklub for børn, unge og voksne i alle aldre, der er udviklingshæmmede eller har andre handicaps som eksempelvis ADHD, autisme og Downs Syndrom. Medlemmerne svømmer i forskellige svømmehaller i Esbjerg. 

En gruppe voksne trænere og ikke mindst stifteren af sælungerne Karna Gregersen gør et fantastisk arbejde for, at børn og unge med handicap kan få en god oplevelse i svømmehallen. Derfor fortjener svømmeklubben årets Sammen kan vi mere-pris og det kontante skulderklap, der følger med prisen.

Se og hør Sælungernes takketale her:

 

 

Darum Idrætsforening

Modtagere af Sammen kan vi mere-prisen 2021 - Aktionærkreds Sydjylland

Begrundelse for prismodtagelsen:

Denne pris går til en forening, der fejrede 60-års fødselsdag i 2020 i total stilhed på grund af COVID-19. 60 år, hvor seje lokale kræfter har løftet lokalsamfundet i flok.

I Darum Idrætsforening påskønner de deres 80 frivillige, og som frivillig er man stolt af at være en del af fællesskabet. Det er en forening, som giver plads til alle former for idræt og aktiviteter, blandt andet aktive fodbolddrenge i hallen, aktive løbere i nærområdet, og ældre som fylder hallen to formiddage i ugen. Det er også en forening, som samler alle frivillige til påskønnelses-nytårskur hvert år, hvor man mødes til en skål og en hyggestund. Det giver energi og fællesskab at være sammen om noget. Sammen kan vi meget, og derfor fortjener Darum Idrætsforening at modtage den ene af dette års Sammen kan vi mere-priser i aktionærkreds Sydjylland.